Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolbulletisdag i Runemo

/
  • Anders Larsson vänder en kolbulle och fettet sprutar. Vädret varierade under kvällen och det kom en lätt regnskur som inte hindrade gräddningen. - Då fräser det i pannorna, säger Gunnar Mering.
  • 2. Aina och Agne Lans från Bollnäs köpte sommarens första kolbullar. - Det smakar jättebra. Jag funderar på att ta en till, säger Agne Lans.
  • 3. - Det finns lika många recept som det finns kolbullegräddare tror jag, säger Anders Larsson som blandat kvällens smet.Han hann själv med att äta en kolbulle före kvällen startade vid 18.
  • 4. Fläsket bryns innan det läggs till gräddning tillsammans med smeten. Här häller Gunnar Mering upp en ny sats. Vanligtvis räcker en kolbulle för att mätta en person.
  • 5. Monica Lithén, Daniel Sundman och Marie Larsson köar för att få varsin bulle. - Jag har gjort fusk-kolbullar hemma med en tjockare pannkakssmet och fläsk på vanlig spisplatta. Det går inte att jämföra med hur gott det blir över öppen eld, säger Daniel Sundman.
  • Kolbulleafton i Runemo.

På tisdagen var det dags för årets första kolbulleafton vid Byagården i Runemo. I cirka fem år har bygdeföreningen arrangerat kolbulleaftonar och de senaste åren har man haft dem varje tisdag det är allsång på Skansen.

Annons

Så även i år.

Som vanligt var det Anders Larsson och Gunnar Mering som stod för kolbullarna, som består av brynt fläsk, salt, vatten, kornmjöl och vetemjöl. Ovanpå ska det vara lingon. Som namnet tyder på ska en kolbulle vara välgräddad - även om det beror lite på tycke och smak.

I genomsnitt brukar bygdeföreningen sälja mellan 30 och 40 bullar per kväll, inkomsten går till bygdeföreningens arbete att driva Byagården.

Mer läsning

Annons