Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koka te på en ört

/
  • Ett helt gäng hade samlats för att lära sig mer om växterna vi har omkring oss.
  • Stefan Olander berättar att det är väldigt rik växtlighet i år, på grund av allt regn. Det har däremot varit färre insekter. Men två blombockar hittade vi, de första Stefan sett i år. Och det verkar bli fler, som det ser ut.
  • Ormrotens rosaröda frön smakar gott.
  • Förr i tiden, speciellt vid nödår, kokades manlav att mätta magarna med. Urlaka manlaven i vatten och bikarbonat för att få ur bitterämnena. Den kan inte ätas rå utan måste kokas.

Te, marmelad, schampo, medicin eller som inslag i goda sallader. Jag följde med på blomstervandring i Långhed och insåg att vi har många användbara växter runt om oss.

Annons

Det är torsdag kväll och 29 personer har samlats på gården Hived i Långhed för att gå på blomstervandring med Stefan Olander, biolog. Ikväll ska vi få lära oss mer om 30 olika växtarter och vad de kan användas till.

- Det här ser ut som hundkäx. Men det är det inte, säger Stefan.

Vi står vid åkerkanten och Stefan håller en kvist kummin i handen. För att se skillnaden på de två växterna ska du kolla på bladen. Kumminens blad är mindre och mer avlånga, medan hundkäxens är större och spretiga.

Vi går vidare. Hallon, enbär, röllika, åkerfräken, smultron, björk, manlav, tall och gran flimrar förbi. Stefan undrar vad vi gör om vi är ute och campar och behöver duscha.

- Vi hämtar en tvål, föreslår någon.

- Ni har ingen tvål, svarar Stefan.

Så är han nere i diket och håller upp en björkkvist mot oss. Vi får lära oss att en liter björklöv blandat med två liter vatten, som skakas ihop, blir till tvål.

Men det gäller att veta vad man sysslar med i växtriket.

- Det finns växter som ger hallucinationer, magkrämpor och skador på nervsystemet också, säger Stefan.

Och dem ska vi givetvis passa oss för.

Mer läsning

Annons