Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klematis med växtvärk

/
  • Lilian Persson tittar förundrat på den förr så beskedliga klematisen. Tidigare var den blygsam i sin växt men i år fick den växtvärk och når till taket.
  • Lilian Persson tittar förundrat på den förr så beskedliga klematisen. Tidigare var den blygsam i sin växt men i år fick den växtvärk och når till taket.
  • Småblommiga klematis är något av en svensk specialitet. Blommorna är lätta att sköta och passar i svenskt klimat.
  • Vill man att en klematis skall klättra uppåt behöver den stöd. Här har den själv hittat stöd i den angränsande syrenen.
  • Klematisen har även skjutit fart efter marken.
  • Man brukar prata om trädgårdsrum. Här bildar växten en tät vägg.
  • Man har i sommar fått klippa bort grenar för att få in ljus genom fönstret.

Inget verkar kunna stoppa den numera så imponerande klematisen hemma hos Lilian och Rolf Persson i Edsbyn. Det ser nästan ut som växten anfaller huset.

Annons

Den förr så beskedliga växten har fått växtvärk under sommaren, så varken Lilian eller Rolf känner igen den. För ett år sedan var den bara en fjärdedel så stor som den är i dag.

Perssons har haft denna klematis i cirka 10 år. Första året blommande den, men sedan har det varit klent med blomningen, men i fjol höst tog det fart.

– Under flera år var det mer än en gång jag tänkte att jag skulle gräva upp den. Det var tur att jag inte gjorde det. Man pratar mycket om trädgårdsrum. Här bildar vår klematis en hel vägg, säger Lilian Persson.

Man har varken gödslat eller bytt jord utan det verkar vara de gynnsamma väderförhållandena som har bidragit till växtvärken. Den fortsätter växa upp på väggen och mot altandörren. Den har hunnit växa en bra bit efter marken och även slingrat sig in i den angränsande syrenen.

Mer läsning

Annons