Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klagomål till IVO – Ovanåkers kommun tog inte sitt ansvar för två ensamkommande

/
  • Trycket att ta emot ensamkommande barn och ungdomar var som störst i december i Ovanåkers kommun. IVO konstaterar att socialnämnden har gjort åtgärder, men att nämnden fortfarande brister i förhållande till gällande lagstiftning.

Ovanåkers kommun tar inte sitt ansvar när det gäller att ta emot två ensamkommande barn. Det skrev Solna stad till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i början av december.

Annons

Det var när situationen var som mest kaotisk, när det gäller mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Ovanåkers kommun. Socialnämnden begärde då också hos Migrationsverket time out när det gällde mottagandet av ensamkommande till februari 2016.

Läs mer: Lex Sarah-anmälde sig själv klarade inte att utreda ensamkommande längre

– Anmälan till IVO var ett sätt för Solna som ankomstkommun att sätta press på oss, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

Nu har IVO kommit med sitt beslut, där det står att socialnämnden har redovisat planerade åtgärder för att komma till rätta med situationen bland annat med fler boendeplatser och rekrytering av personal. Socialnämnden ska nu göra en redovisning av vad som har gjorts och den aktuella situationen till IVO senast den 15 mars.

– Vi får svara så bra vi kan på det, säger Jan-Åke Lindgren.

Läs mer: Tog time out när det gäller mottagande av ensamkommande

IVO konstaterar att socialnämnden har gjort åtgärder, men att nämnden fortfarande brister i förhållande till gällande lagstiftning.

– Skälet att vi inte kunde ta emot fler ensamkommande i december var att vi inte hade fler platser. Vi kunde inte uppfylla sociallagens krav och därför Lex Sarah-anmälde vi också oss själva, säger verksamhetschef Monica Liljemark.

I Lex Sarah-anmälan uppgav socialnämnden att kommunen i förhållande till sin storlek hade tagit emot en stor mängd asylsökande. Det stora antalet ensamkommande barn och ungdomar hade resulterat i en ohållbar situation. Socialförvaltningens kapacitet hade överskridits och man hann inte utreda ärenden på ett rättssäkert sätt.

– I svaret på vår Lex Sarah-anmälan konstaterade IVO att vi inte kunde uppfylla lagen. Och att vi måste uppfylla lagen, säger Jan-Åke Lindgren.

Läs mer: Socialnämnden Lex Sarah-anmälde sig själv - här är svaret från IVO

– Läget är annorlunda nu. Alla ensamkommande har fått sin placering och trycket är mindre. Kommunen har också tagit i bruk sitt tredje HVB-hem för ensamkommande, säger Monica Liljemark.

I dag ansvarar Ovanåkers kommun för totalt 86 ensamkommande, var av tio är placerade i andra kommuner. I början av februari togs det tredje av kommunens HVB-hem för ensamkommande i bruk. Där finns det nu tolv nya platser.

Monica Liljemark välkomnar vidare att fördelningsmodellen för landets kommuner när det gäller ensamkommande barn och ungdomar nu kommer att ses över.

– Det är små kommuner som har burit ett stort ansvar för att ta emot ensamkommande. Det har vi hävdat sedan 2014, säger Monica Liljemark.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons