Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kersti visar världsarvsgårdar

/
 • Kersti Hisved bor själv i Långhed och kan mycket om de gamla hälsingegårdarna där. Här har hon inlett dagens guidning vid Pallars.
 • Lars-Olof och Kerstin Karner från Göteborg, och som har släkt i Dalarna, var på väg norrut när de bestämde sig för att besöka Jon-Lars i Långhed.
 • Elisabeth Lloyd och Hans Ek från Uppsala bespetsade sig på att få se fina miljöer under visningarna av världsarvsgårdarna i Långhed.
 • Silvia Kunitz kommer ursprungligen från Italien och bor i Stockholm. Hon och Maria Vittoria Caimi från Italien ville besöka några världsarvsgårdar.
 • Efter en brand i mitten av 1800-talet byggdes Jon-Lars upp av två bröder Anders och Olof Andersson. Huset fick två identiskt lika bostadsdelar för bröderna. Anders norra sida har genom årens lopp renoverats, medan Olofs södra sida har bevarats i sin helhet.
 • Den norra sängstugan hos Jon-Lars inreddes 1862. Vaggan på bilden är från 1780.
 • Den södra sängstugan hos Jon-Lars är dekorerad med vackra franska tapeter med blank yta för att likna sidentapeter.
 • På bottenvåningen på den södra sidan finns denna charmiga kammare innanför dagligstugan i Jon-Lars.
 • Pallars stora vita bostadshus byggdes 1858. Brokvistens utformning är typisk för Alfta och är inspirerad av predikstolen i Alfta kyrka.
 • 1853 byggdes stallet i den östra flygeln vid Pallars om till bostad för bonden Jonas Nilssons föräldrar Nils och Barbro, som flyttade ut från det stora huset. Blåmålarn, vars namn är okänt, fick uppdraget att dekorera väggarna.
 • Sängstugan vid Pallars räknas som Hälsinglands bäst bevarade friliggande byggnad för övernattning vid fester. Även här har Blåmålarn dekorerat väggarna.
 • Detta är Gävle, som Blåmålarn från Dalarna skildrade staden. Motiv finns även hämtade från Stockholm, Haga slott, Västerås och Lappland i sängstugan vid Pallars.
 • Det är roligt och spännande att få träffa så många människor, säger Kersti Hisved.

Ett säkert besöksmål i Voxnadalen i sommar är världsarvsgårdarna Pallars och Jon-Lars i Långhed, norr om Alfta. Kersti Hisved är en av de guider som en gång varje dag mellan den 22 juni och 16 augusti visar varje gård för besökare.

Annons

– Det är roligt och spännande att få träffa så många människor. Under juni hade vi i snitt sju besökare per visning och hittills under juli i snitt elva. Jag lär mig också en hel del själv för många som kommer och besöker gårdarna är duktiga och kunniga, säger Kersti Hisved som gör sin andra sommar som visningsguide.

Sammanlagt gör Kersti 27 visningar denna sommar. Övriga visningar står guiderna vid Ol-Anders i Alfta för.

Elisabeth Lloyd och Hans Ek från Uppsala och med fritidshus i Sandviken var två av besökarna häromdagen. De åkte till Alfta och Långhed över dagen för att just få titta på gårdarna, så det blev ingen övernattning i kommunen den här gången. En enklare lunch passade de på att äta i kaféet vid hälsingegård Ol-Anders i Alfta.

– Jag ser fram emot att få se fina miljöer och framför allt att få komma in i de båda gårdarna. Jag tror det finns mycket att titta på, säger Elisabeth Lloyd.

Hon och Hans Ek bestämde sig för att se Jon-Lars först och sedan Pallars. Men det går att bara besöka en av gårdarna, om man hellre vill det, eftersom visningarna har bestämda tider.

Lars-Olof och Kerstin Karner från Göteborg passade på att besöka enbart Jon-Lars, innan det var dags att fortsätta färden norrut.

– Jag tycker visningen av gården var bra. Det är spännande att se skillnaderna hur man tänkte och levde förr jämfört med nu, säger Lars-Olof Karner.

– Jag tycker det var jätteintressant. Det var roligt att vi hittade den här visningen. Jag tycker det är exotiskt med de här husen, säger Kerstin Karner.

När Lars-Olof Karner jämför Hälsingland med Dalarna tycker han byggnadskulturen är rikare i Hälsingland.

Silvia Kunitz kommer ursprungligen från Italien och bor i Stockholm. Hon och Maria Vittoria Caimi från Italien valde också att besöka båda världsarvsgårdarna i Långhed häromdagen. De har även besökt världsarvsgården Gästgivars i Vallsta.

– Man får en glimt av hur människor levde förr i tiden. Jag tycker hälsingegårdarna är så vackra, säger Silvia Kunitz.

Under sitt besök i Hälsingland hann de även besöka Järvsö och Växbo. Innan visningen i Långhed åt de vid Ol-Anders innan det var dags att ställa färden mot Långhed. Under besöket bor de på vandrarhemmet i Rengsjö. Så även i det här fallet missade Ovanåkers kommun en övernattning.

Mer läsning

Annons