Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kände sig överkörd - blev sjukskriven

/
  • Anledningen till att detta slutade så bra är det hästjobb mina kollegor har utfört i min frånvaro, säger bygglovshandläggare Sindre Dahlkvist i Edsbyn.
  • Ordförande Einar Wängmark (S) håller inte med om att han drivit på ärendet och därmed kört över sin tjänsteman.

Bygglovshandläggare Sindre Dahlkvist i Edsbyn är kritisk till hur ärendet om bygglovet i Alfta har skötts, särskilt av miljö- och byggnämndens ordförande Einar Wängmark. Det var Sindre Dahlkvist som skötte själva handläggningen i våras innan han tvingades sjukskriva sig på grund av ärendehanteringen.

Annons

– Jag tycker miljö- och byggnämnden nu har fattat ett mycket klokt beslut. Handläggningen är nu tillbaka där den var innan en jävig ordförande bröt in och överstyrde. Det har i sin tur drabbat allmänheten i en redan knivig situation, så andra bygglovsärenden har fått stå tillbaka, säger bygglovshandläggare Sindre Dahlkvist.

Han var i våras ensam bygglovshandläggare på samhällsbyggnadsförvaltningen och överlupen med jobb. I det läget ville ordförande skynda på ärendet för att nämnden skulle kunna ta ett beslut i juni, enligt Sindre Dahlkvist.

Han tycker att han samtidigt blev ifrågasatt som tjänsteman.

– Ordförande väljer att kliva in i ett läge, då vi redan befinner oss i brygga på grund av vakansen. Det fattades då en bygglovshandläggare till. Jag tycker hans agerande vittnar om ett väldigt dåligt omdöme och dåligt ledarskap.

Han vill också påtala att det är miljö-och byggavdelningen som upptäckte att Einar Wängmark var jävig och konfronterade kommunalråd Yoomi Renström med detta. Det var först därefter Einar Wängmark förklarade sig jävig. Hans deltagande i ärendet har därför hela tiden stridit mot kommunallagen, anser Sindre Dahlkvist.

Läs även: Hyreshusbygget har blivit en långbänk

Det aktuella området i Alfta är klassat som riksintresseområde för kulturminnesvård. Det innebär att det är nödvändigt att AEFAB dokumenterar den anpassning man vill göra. Detta för att beslutsfattarna ska kunna avgöra om de föreslagna byggnaderna är lämpliga på platsen.

Sindre Dahlkvist ville att AEFAB skulle komma med kompletteringar på vad man ville göra för anpassningar för att möta kulturvårdsintressena.

AEFAB i sin tur ansåg att man redan hade svarat på det och det uppstod en låsning.

En ny handläggare tog vid, när Sindre Dahlkvist blev sjukskriven. I det tjänstemannaförslag som den nye handläggaren gjorde påtalas också avsaknaden av handlingar, när det gäller hur AEFAB tänker anpassa sin byggnation till kulturvårdsintressena. I det förslaget till miljö- och byggnämnden föreslogs därför ett avslag på ansökan om bygglov.

Ordförande Einar Wängmark (S) håller inte med om kritiken att han skulle ha drivit på ärendet, så det har drabbat allmänheten. Han håller inte heller med om beskrivningen av ett eventuellt jäv, eftersom han inte var med vid själva beslutet i nämnden.

– Jag känner att jag har gjort vad jag har kunnat, så att det här ärendet ska gå rätt till.

– Det är beklagligt att Sindre Dahlkvist känner sig överkörd som tjänsteman. Vi vet också om att han har haft en pressad situation, säger Einar Wängmark.

Mer läsning

Annons