Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanjdag för Teknikcollege i Edsbyn

/
  • Voxnadalens gymnasium har haft en kampanjdag för skolans Teknikcollege. Jan Carlsson höll en föreläsning. Han är för övrigt en av initiativtagarna till Teknikcollage i Hälsingland.
  • Årskurs två fick en föreläsning utifrån entreprenörskap av mångsysslaren och entreprenören Anders Bucht från Alfta och Bergshotellet i Järvsös VD.
  • Invigningen av svetslokalerna hölls av Hans Nohrlander, som är en av lokalens ägare och VD för Metallprodukter samt Christer Andersson rektor på Voxnadalens gymnasium.

Voxnadalens gymnasium i Edsbyn vill uppmärksamma och visa bredden av teknisk utbildning. Därför ordnar man varje år en kampanjdag för Teknikcollege på skolan. I år blev det dessutom en invigning av skolans nya svetslokaler.

Annons

Inbjudna till dagen var eleverna som går industritekniska-, naturvetenskapliga- samt teknikprogrammet.

Läs mer: Framgångsrikt lärande i Edsbyn

Dagen introducerades med en film om från idé till avancerad teknik. Alla årskurser fick lyssna på föreläsningar av lokala företag som har förgreningar, regionalt och nationellt.

Eleverna i årskurs ett träffade Jonas Wikblad och Michael Lindberg från EIA som berättade om vad en tools workshop manager och maskiningenjör arbetar med.

De berättade bland annat om teknikutveckling och tillverkning av bland annat handverktyg. Design och tillverkning av verktyg anpassade till de mest krävande proffsen. De fick även träffa Jan-Erik Norgren Edsbyverken. Han berättade om sitt yrke och sin handledarroll när han tar emot eleverna på arbetsplatsförlagt lärande.

Årskurs två fick en föreläsning utifrån entreprenörskap av mångsysslaren och entreprenören Anders Bucht från Alfta och Bergshotellet i Järvsös VD.

Årskurs tre hade en föreläsning på temat Funderar du på vad en ingenjör gör med Jan Carlsson. Han är utbildad civilingenjör och grundare av Maximatecc AB och en av initiativtagarna till Teknikcollege i Hälsingland. Under ledning av Jan hölls en intressant presentation av yrket samt om högteknologiska styrsystem med små komponenter främst till tunga maskiner.

Två studenter från Akademin för teknik och miljö från Högskolan i Gävle berättade hur det är att läsa på högskolan. Hur utbildningarna ser ut, vad yrket innebär och vilka framtidsutsikterna är.

Dagen avslutades med invigning av de nya svetslokalerna vid Hantverkargatan. Invigningsceremonin hölls av Hans Nohrlander, som är en av lokalens ägare och VD för Metallprodukter samt Christer Andersson rektor på Voxnadalens gymnasium.

Läs mer: Miljonaffär i Edsbyn

Vid invigningen var runt 100 personer på plats, elever, lärare och flera företagsrepresentanter för att delta i festligheterna.

Läs mer: Om Teknikcollege i Hudik

Mer läsning

Annons