Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanj efter samtal om buskörning

/
  • Långgatan har varit en populär plats för dem som vill busköra, vilket inte har uppskattats av de boende i området.

Buskörningen har under flera år varit ett problem i Edsbyn. Men med samtal, polisinsatser och den nybildade motorföreningen kan det bara bli bättre.

Annons

Under hösten höll polisen medborgardialoger i varje kommun för att komma närmare invånarna. I Ovanåker var ämnet givet – buskörningen som länge har stört de boende i Edsbyn.

– Det var en känslosam träff . Det var folk som grät och killarna förstod vilka problem de orsakade, berättar Tomas Larsson, chef för utvecklingsavdelningen i kommunen.

Avdelningen vill skapa dialog mellan de som buskör och de som störs, samt att se till att de båda får bättre förutsättningar.

– Det är en svår balansgång. Medborgarna var förtvivlade. De upplevde att de skickade in anmälningar till polisen och sedan hände det ingenting, säger Tomas Larsson.

Men poliserna berättade att de gör någonting utifrån varje anmälan. Får de till exempel tips om en bil som stör så tar de kontakt med ägaren. Men om anmälan är anonym har de ingen möjlighet att återkoppla till anmälaren.

Nu har man haft en återträff och diskuterat fler saker man kan göra för att minska problemen. En viktig aktör i det är Ovanåkers motororganisation som bildades i höstas.

– Syftet med föreningen är att försöka binda ihop motorintressen och göra något tillsammans. Hitta på lagliga alternativ till dem som tycker om att burna och så, säger ordförande Patrik Bossen.

De vill skapa en isbana på vintern där de kan köra och hitta ett asfalterat område där de kan vara på sommaren.

– Vi håller på för fullt och pratar med personer som äger mark och söker tillstånd. Men att få till det här är inget som sker på en dag, säger Patrik Bossen.

Där finns utvecklingsavdelningen med på ett hörn och hjälper till med ansökningar. Vid den uppföljande träffen beslutades också att kommunen ska göra informativa annonser om vad som händer när en privatperson gör en anmälan om buskörning, med kontaktuppgifter till kommun och polis.

– Det tyckte medborgarna ska kännas tryggare, säger Tomas Larsson.

Mer läsning

Annons