Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jussi Björling hyllas i Voxnabruk

För tionde året i rad anordnas Jussifesten i Voxnabruk med start i dag. Det har nu gått femtio år sedan operasuperstjärnan gick bort.
- Det är inget jubileumsår, det är ett minnesår, säger Stefan Olmårs, sekreterare i Jussi Björlingsällskapet.

Annons

Klockan 16 i dag börjar hyllandet av Jussi Björling med en konsert i Voxna kyrka. Där medverkar bland annat hovsångerskan Ingrid Tobiasson och Stefan Olmårs, som arrangerar Jussifesten, tror på en kyrka fylld till bristningsgränsen.

- Det finns ett stort intresse. Man ska komma ihåg att Jussi Björling var en folkets man som drog 20 000 till Furuvik och ibland fler till Skansen än vad allsången gör idag.

Konserten i kyrkan följs av buffé vid Voxna herrgård. De 150 platserna är redan uppbokade men en mindre buffé kommer också att serveras utomhus för dem som inte bokat.

Att man har en Jussi Björlingfest i just Voxnabruk beror på att hans släkt har rötter i orten, bland annat arbetade hans farfar som smed där. Jussi Björling själv är född i Borlänge i Dalarna, där han ligger begravd.

- Men det finns en avhandling som visar att det var i Voxnabruk som musikintresset började för familjen Björling, säger Stefan Olmårs, som själv kommer ifrån Alfta men nu bor i Hovra.

Konserten i Voxna kyrka är gratis.

- Ambitionen är inte att tjäna pengar utan att få folk att trivas, säger Stefan Olmårs.

Mer läsning

Annons