Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jössebo har fått nya ägare

/
 • Björn Swartswe, i mitten, är glad över de nya ägarna. Här två av dem – Christer Harmsund och Magnus Hedin. Christers hund Cleo fick också vara med på bild.
 • Älg och ljuskrona i djur- och naturmuseet.
 • Björn Swartswe samlade själv alla stenar när det skulle muras. Knotor kan sägas vara ett genomgående tema på Jössebo. Framför brasan syns knotstolar.
 • Danspaviljongen. I mitten syns akvariet som när det begav sig var fylld med både vatten och fiskar.
 • Den trollkantade scenen som även erbjöd en titt på musikerna bakifrån eftersom det gick att dansa runt den.
 • Jössebo tio budsord.
 • På gården finns många lämningar efter den gamla tidens aktiviteter och arrangemang.
 • I Jössebo hölls VM i tupp-galning under ett antal år.
 • Deltagare med ägare under VM.
 • Thore Skogman är en av de artister som har besökt Jössebo under årens lopp.
 • Det har också arrangerats spelmansstämmor.
 • Många har åkt till Jössebo just för att titta på djuren. – Vi hade omkring 200 djur här samtidigt, berättar Björn Swartswe.
 • Djuren var ofta närgångna och ville delta i människornas aktiviteter. Här i ett skogsmöte.

Björn Swartswe har lämnat ifrån sig Jössebo utanför Edsbyn. Gården som har lockat allt från ministrar och artister till dansanta och djurintresserade besökare får nytt liv med gammal touch.

Annons

Många har besökt Jössebo viltgård under årens lopp. De som inte har gjort det har säkert någon i sin närhet som kan berätta om ett och annat minne från platsen.

Där strövade djur fritt omkring på gården. Ofta hände det att getter eller höns hoppade upp på borden mitt i fikastunden eller att lamadjur stal korvar ur händerna på gäster.

– Det var omkring 200 djur här samtidigt, berättar Björn Swartswe.

Det var hans föräldrar Herbert och Julia Swartswe som startade verksamhet i Jössebo 1963. De hade flyttat det anrika huset från dess ursprungliga plats i Ovanåker till familjens skiftesmark nära Ryggesbo utanför Edsbyn. Där byggdes en hel värld upp under namnet Jössebo viltgård.

I början av 1980-talet tog barnen Christina och Björn över, men sedan 1989 har Björn varit ensam ägare. Fram till den åttonde maj i år.

Men först lite mer om Björn. För många är han också känd som bandyspelare. Eller som grundare av bandyturneringen World Cup i Ljusdal. Eller som polis.

Det finns många historier att berätta om Björn och om Jössebo.

Som när han skulle visa Thorbjörn Fälldin, då statsminister, hur en älg matas med flaska. Det stänkte och kladdade så att statsministern var tvungen att torka av sig på en handduk som därefter fick hänga för evigt otvättad i köket på Jössebo.

Eller som när förövarna i den första svenska kidnappningen i modern tid kom till Jössebo med det kidnappade barnet. Björn var inte i tjänst som polis utan befann sig på gården. Han anade oråd och rapporterade in det till sina kollegor i Gävle och blev på så vis ett avgörande vittne.

Björn minns väl många av de lite udda, men väldigt roliga, tillställningar som hölls på gården. En skidtävling mellan luciakandidater och eliten. En fisketävling mellan politiker och fiskeentusiaster, där politikerna knappt hann tråckla på masken på kroken förrän de mer rutinerade hade högar av fisk. Och så förstås VM i tuppgalning.

– Tupparna fick kvalificera sig via olika deltävlingar i landet innan de kom hit. Förmodligen var flera från början importerade till Sverige och då går det ju utmärkt att säga att det är ett VM, säger Björn och ler finurligt samtidigt som han har något drömskt i blicken. Ett uttryck som ofta återkommer under pratstunden.

Men det är förmodligen danskvällarna som har lockat flest till Jössebo. För att dansa på paviljongen med ett akvarium i mitten av golvet. Där kunde besökarna titta ner på fiskar mellan danserna. För att spela på den trollkantade scenen som det gick att dansa runt.

– Ja, det gick ju inte att gömma något bakom trummorna. Jag vet ingen annan scen som ser ut så. Min far ville inte göra något om han inte trodde sig kunna vara först eller värst med det, berättar Björn.

Han berättar att de var besvikna om det kom färre än 3000 personer en vanlig lördag. Flest kom det när Herbert Swartswe hade bokat bandet Max Fenders.

– Kön av människor sträckte sig långt bort längs med bilvägen. 5000 personer kom den kvällen, minns Björn.

Och apropå det här med att vara först och värst.

Högt uppe på utsidan av paviljongens ena kortsida skjuter en rutschkana ut rätt ner i skogen. Björn berättar att hans pappa inte kände till en lika lång rutschkana någon annanstans i landskapet när den sattes på plats. Och kanske är den fortfarande den längsta rutschkanan i Hälsingland.

Björn är märkbart stolt och rörd när han berättar och minns. Kanske är berättandet också ett sätt att försöka summera och knyta ihop det stora projekt som startades redan 1963 så att ett annat liv kan ta vid. Både för Björn och för Jössebo. Den åttonde maj i år fick alltså Jössebo nya ägare.

– Det är svårt förstås. Det gör ont att lämna ifrån sig det här, säger Björn och tittar sig omkring.

Men han gör det inte med ovilja. I de nya ägarna har Jössebo hittat hem igen. Gården har varit till salu i några år, men inga av de som har hört av sig har presenterat idéer som känts rätt för Björn. Inte förrän fyra män från Järvsö dök upp. Magnus Hedin, Christer Harmsund, Håkan Bergvall och Krister Sand heter de.

– Det de vill göra med Jössebo är något som mina föräldrar också hade godkänt och då känns det bra för mig, säger Björn.

En ICA-handlare, en konsult, en byggmästare och en entreprenör inom skog och bygg som förenas i ett engagemang för djur och natur. Något som passar det nya projekt de tagit sig an.

– Vi ska kalla det Jössebo vildmarkskamp och det ska vara fokus på fiske, skog och jakt. Det kommer att få växa fram, vi har många idéer och det kan bli en plats både för aktivitet och rekreation, säger Christer Harmsund.

– Det är en ära att ha ärvt det här och att få förvalta det vidare, men ibland undrar vi vad vi har gjort egentligen. Vi måste nog vara lite galna, säger Magnus Hedin och skrattar.

De är just nu i full gång med att fräscha upp på det stora området som sträcker sig över 250 000 kvadratmeter. De har redan röjt fram hus som legat begravda på den delvis igenväxta marken. De ska renovera byggnader, installera bäddar, dusch och toaletter innan de nästa sommar hoppas kunna börja bedriva verksamhet på gården. Badplatsen ska göras i ordning igen och få bastu och grill. Badplatsen där Lill-Babs för övrigt var en av de som tog de första stegen på den nylagda sandstranden.

Som sagt, det finns många historier från Jössebos långa liv. Historier som Björn kan berätta, men också historier som lämnat spår på platsen.

– Det finns en helt enorm nostalgi här, det är ett museum. Därför vill vi först och främst bevara Jössebo, säger Magnus.

Christer håller med och berättar att de redan har fått förfrågan om att arrangera julmarknaden som varit ett återkommande inslag på gården.

– Det är historia det här och vi kände att vi inte kunde låta det förfalla. Jag har själv kommit hit sedan jag var liten och vet vad platsen betyder för många. Och ingen behöver vara orolig – det kommer säkert bli någon nostalgidans framöver, säger Christer och Magnus instämmer.

Mer läsning

Annons