Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Olsson i Alfta: "Strategiskt sett är läget perfekt"

Josia står för Johan Olssons i Alfta. Och Alfta är basen för enmansfirman som på bara några år vuxit till ett 15 man starkt företag. Även om företaget blir ännu större i framtiden tänker sig Johan Olsson att han blir kvar på orten.
– Strategiskt sett är läget perfekt, vi har lika långt söderut som norrut till våra jobb.

Annons

Se också: Alftaföretag behöver anställa hundratals: "Vi kommer in i en tillväxtfas"

När Johan Olsson startade sin enskilda firma 2009 var han 21 år. Han tog steget eftersom han tyckte att villkoren som anställd var minst lika osäkra som om han varit sin egen. Efter utbildning till kraftledningsreparatör i lumpen och några års erfarenhet som anställd linjemontör, visste han också att han hade kunskapen att ta in och utföra jobb på egen hand. Första uppdraget kom från Kiruna och dit tog han med sig en kille som blev den allra första anställda.

– Och han jobbar faktiskt åt mig än i dag, säger Johan Olsson.

Josias arbetsuppgifter kan nog lugnt påstås vara speciella och det fordras särskilda egenskaper av den anställde. Det kan vara slitigt och tufft och det kräver viss skicklighet att ta sig fram i oländig terräng med skogsmaskiner, eller vintertid skoter, för att kunna utföra reparationsarbeten och montage. Och allra viktigast – man får verkligen inte vara höjdrädd. Dagarna spenderas ofta hängande uppe i en kraftstolpe eller i någon mast där man arbetar med spänningar på upp till 400 kilovolt, på höjder upp till xx meter. Johan Olsson berättar nästan lyriskt om Lofoten eller Drammen i Norge, där vyerna varit så hisnande vackra att arbetet med ny- eller ombyggnationer av elnät blivit till ren njutning.

Läs också: Kreativitet bakom skogsmaskin med 40-meterskran

Det var ingen slump att Johan Olsson hamnade just i den här branschen, tanken fanns där ända sedan han var liten och såg grannen, som arbetade med distributionsnätet, komma hem från arbetsdagar i skogen. Ibland var det med bil och släpvagn, ibland på fyrhjuling, eller på vintrarna med skoter. Det kom att symbolisera en sorts frihet och närhet till naturen som tilltalade honom.

2011 hade jobben fortsatt rulla in och entreprenadrörelsen hade vuxit så pass mycket att Johan Olsson beslutade sig för att ombilda firman till ett aktiebolag. När Josia sedan skrev kontrakt på årsbasis i Norge ett år senare, vilket genererade en hel del mer jobb, hade han plötsligt 12 personer på lönelistan. I dag har den 15:e medarbetaren precis anställts.

Den här dagen har några av de anställda kommit in för service av lastbil och bandvagn, men när vi går in på kontoret för en pratstund är Johan helt själv. Alla är ute på jobb, och det brukar Johan också se till att vara så ofta det går. Passionen för yrket har hållit i sig och han tycker att det är både viktigt och roligt att fortsätta vara aktiv ute på fältet. Det gör också att dagarna blir olika varandra.

– Det är ju det som är roligt, spännande och inspirerande. Förra veckan satt jag till exempel i skogstraktorn och släpade ut stolp nere i Horndal, och till veckan får jag resa. Jag ska till Tyskland för att titta på en ny maskin som jag har beställt.

I Alfta har Johan Olsson gått i skola, det är navet för hans rörelse och merparten av de anställda är från trakten. Alldeles nyligen flyttade han och sambon in i byns prästgård. Där är det tänkt att sonen, som föddes förra julen, ska få växa upp. När Johan siar om framtiden tror han att det kommer att finnas ett växande behov av att hyra in linjemontörer, så det är inte omöjligt att han kommer att expandera även fortsättningsvis. Men i Alfta blir han kvar.

– Ja, jag tycker det är roligt att driva företag här, vi är ju rätt många som gör det. När vi måste vara överallt och jobba, vilket krävs för det här yrket, ligger också Alfta centralt. Strategiskt sett är läget perfekt, vi har lika långt söderut som norrut till våra jobb.

Läs även: De kan bli årets företagare

Mer läsning