Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joakim från Alfta åker till klimatmötet i Paris

/
  • Förhoppningsvis har världens ledare fått mer information och kunskap om klimatförändringarna och kan enas om ett nytt globalt klimatavtal, säger Joakim Guvelius. Han hoppas därmed på ett bättre resultat än fiaskot i Köpenhamn.

Mötet i Paris har beskrivits som direkt avgörande för jordens framtid. Mellan den 30 november och 11 december samlas världens länder till det 21:a partsmötet (COP21) under FN:s klimatkonvention. På plats i Paris finns då bland andra Joakim Guvelius från Alfta och som reser dit som en av Sveriges klimatambassadörer.

Annons

Mycket står på spel, eftersom länderna i Paris ska enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från 2020.

Läs mer: Allt snabbare klimatförändringar

Inför mötet har Joakim engagerat sig som klimatambassadör och i kampanjen "Act now for climate justice". Ett mål man har är att världens ledare skriver under det nya avtalet. Därför beräknas en halv miljon personer demonstrera för detta i Paris i samband med COP21-mötet.

– Om ingen gör något händer ingenting. Alla kan göra något. Alla måste samarbeta i det här och ta ansvar, säger Joakim Guvelius.

Bakom kampanjen står 140 svenska organisationer och kyrkor i Sverige.

Just nu jobbar han med att samla in namnunderskrifter, som ska överlämnas i samband med mötet i Paris. Målet för klimatambassadörerna i Sverige är att få in 20 000 namnunderskrifter, vilket innebär 167 namn var.

– Jag kommer att ligga i för att få ihop min andel, säger Joakim Guvelius.

Läs mer: Det finns ingen plan B

Budskapet man skriver under på till världens lokala, nationella och internationella ledare är att klimatförändringarna påverkar alla, men särskilt de som lever i fattigdom och utsatthet. Kampanjen uppmanar därför att ledarna drastiskt minskar koldioxidutsläppen.

Den vill också att världens ledare stöttar världens fattigaste med klimatanpassning och arbetar för en hållbar utveckling.

Joakim Guvelius jobbar till vardags som församlingsassistent inom Alfta-Ovanåkers församling. Han är även engagerad i församlingens miljögrupp. Han fick en förfrågan från Svenska kyrkan om han ville bli klimatambassadör.

Läs mer: Alfta-Ovanåkers församling söker miljödiplomering

– Jag pantar burkar och tar cykeln till affären. Men här som klimatambassadör kände jag att jag var en del av något större. Därför ansökte jag om att bli klimatambassadör.

Som klimatambassadör ingår också att sprida information om klimatförändringarna. Har han tid och möjlighet åker han ut till exempelvis föreningar och skolklasser.

– Fortsätter vi att värma upp jorden, så kommer hälften av alla världens djur att ha dött 2080. Det är inte så långt fram i tiden. Det kommer då att finnas enormt många klimatflyktingar, som lever i missär. Det är därför dags att göra någonting, säger Joakim Guvelius.

Läs också/TV: Joakim lämnade droger och kriminalitet - nu finner han styrkan i naturen

Läs också: Därför räddar inte Parismötet planeten jordens klimat

Mer läsning

Annons