Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jerker tror på sin biograf trots digitala tider

/
  • På anrika biografen Röda Kvarn i Edsbyn som en gång i tiden startades av Jerkers farfar P A Persson har det varit allt från pingstkyrksmöten till porrfilm. Biografens historia lär komma att skrivas vidare om man får tro Jerker Persson.

Biografdöden hotar många av landets biografer när kravet nu kommer på att de ska kunna visa digital film och 3D kommer. För att hänga med i utvecklingen och att kunna visa de senaste filmerna krävs en kostsam investering i teknik. Jerker Persson som driver Röda Kvarn i Edsbyn tror ändå på framtiden för sin biograf.

Annons

Några av de stora filmbolagen i Amerika producerar nu endast sina filmer digitalt. Har inte biografägarna den tekniken kommer de hellre inte att kunna visa filmerna. Mindre biografer har haft möjlighet att söka ett 60 procentigt investeringsbidrag från Svenska Filminstitutet för att digitalisera sina anläggningar men de pengarna har bara räckt till 27 biografer.

Jerker Persson som driver biografen Röda Kvarn i Edsbyn är en av dem som inte fått del av bidraget och måste göra en investering om biografen ska överleva. Han är dock optimistisk och tror att det går att hitta lösningar.

- Jag ansökte om pengar och hade förhoppningar men det blev inte så. Nu är det plan B som gäller, säger han.

Plan B innebär att Jerker Persson långt ifrån ser slaget förlorat. Röda Kvarn är också en bra bit på väg mot digitalisering då man fått ett bidrag på 100 000 kronor från Svenska Filminstitutet för en investering på 300 000 kronor till digitalt ljud.

- All teknisk utrustning i biografen ägs av Kommunens näringslivsbolag OKAB. Jag ska träffa representanter för dem samt kultur och fritid för att diskutera lösningar. Det finns säkert möjligheter att få hjälp på olika sätt och från olika håll. Det är också möjligt att de kommer att bli möjligheter att söka bidrag från filminstitutet igen även om jag skulle tro att de blir lägre bidrag i så fall.

Mer läsning

Annons