Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jävla finnar kommer till Edsbyn

/
  • Reine Lööf och Tommy Alftberg kommer till Folkets hem i Edsbyn den 16 april med den omtalade pjäsen Jävla finnar

Folkteatern i Gävle återvänder till Ovanåkers kommun redan nu i april. Efter det varma mottagandet av Älgaslag och skolföreställningarna i mars återkommer man nu med den uppmärksammade pjäsen Jävla finnar.

Annons

– Det finns planer att göra en större turné med föreställningen till hösten, både en regional turné i Folkteaterns regi och en riksturné med Riksteatern, säger Reine Lööf som på måndagen besökte Edsbyn för att sondera inför besöket senare i april.

Folkteatern vill nu undersöka hur Jävla finnar fungerar utanför Norrsundet, där den hade premiär den 28 november förra året. Jävla finnar handlar om nedläggningen av bruket i Norrsundet, som beslutades före finanskris och lågkonjunktur. 325 personer drabbades av nedläggningen i ett samhälle med totalt 1 100-1 200 personer.

Tommy Alftberg, som hade jobbat 49 år och 10 månader på bruket, var en av de som drabbades och som nu är med och spelar i pjäsen.

– Jag känner igen många repliker och jag vet vem som har sagt vilket, säger Tommy Alftberg.

Den 16 april kommer att bli en heldag med Folkteatern. Eftersom Jävla finnar är ett bra exempel på community teater, så kommer Reine Lööf först att prata om denna teater som fenomen. I Latinamerika kallas denna för frigörande teater och i Asien för revolutionerande teater. Reine Lööf är själv med och driver Botkyrka communityteater.

Mer läsning

Annons