Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvefelt kan få fängelse

Ulf Järvefelt kommer att åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Den bedömningen gör kammaråklagare Staffan Edlund i Uppsala strax innan förundersökningen är klar.

- Det är de misstankar som det handlar om, säger han.

Annons

Förundersökningen i brottmålet har pågått parallellt med skatteutredningen.

Brottsutredningen väntas bli helt färdig inom de närmaste veckorna. Därefter skickas den ut för delgivning.

Men att åtal väcks råder det inte längre någon tvekan om.

- Nej, sannolikheten för att det blir ett åtal är stor, säger Staffan Edlund.

Att det i första hand skulle handla om förskingring och trolöshet mot huvudman – som försvaret hävdar – är en åsikt som åklagaren inte delar. Staffan Edlund anser det klarlagt att rubriceringarna bör gälla grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

- Oriktiga uppgifter har använts för att dölja uttagen ur de aktuella bolagen, konstaterar åklagaren.

Om Ulf Järvefelt skulle fällas för grova brott, enligt åklagarens linje, så är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Skattebrott som inte bedöms som grovt kan ge fängelse i maximalt två år.

Vid fällande dom riskerar Ulf Järvefelt också näringsförbud.

Under våren gjorde polisens ekorotel, skattebrottsenheten och skattemyndigheten en gemensam razzia mot Ulf Järvefelt och de berörda bolagen. Flera beslag gjordes.

Redan under mars 2008 kritiserade den auktoriserade revisorn förvaltningen i familjen Järvefelts egna bolag Edsgräng Förvaltning AB och Celox AB, vilket också Ljusnan skrev om. Trots det dröjde det alltså mer än ett år ytterligare innan den samordnade aktionen gjordes av polisen och skatteförvaltningarna.

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons