Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvefelt i rätten igen

I dag ställs Ulf Järvefelt inför Svea hovrätt. Han vill dömas mildare och slippa sitt fängelsestraff.

Annons

Det har gått nära fyra månader sedan Edsbyns IF:s hedersordförande Ulf Järvefelt dömdes för grov trolöshet mot huvudman. Han dömdes till tre års fängelse och att betala nära 18,6 miljoner kronor i skadestånd.

Järvefelt överklagade domen och vill i första hand slippa sitta i fängelse. I andra hand hoppas han på ett betydligt lindrigare fängelsestraff än det han dömdes till i Stockholms tingsrätt. Han vill dessutom att skadeståndsbeloppet sänks.

I dag, fredag, hålls rättegången i Svea hovrätt i Stockholm och Ulf Järvefelt ska nu försöka övertyga domstolen om en lindrigare påföljd. Men även åklagaren har överklagat domen, och det innebär att Järvefelt också riskerar ett hårdare straff.

Ulf Järvefelt dömdes för att ha fifflat bort nära 18,6 miljoner kronor från familjeföretagen i Celoxkoncernen under åren 2005-2007. Det mesta skänktes till bandyklubben i Edsbyn där han växte upp. De övriga ägarna i bolagen var också familjemedlemmar, men kände inte till de olagliga transaktionerna.

Stockholms tingsrätt ansåg att straffvärdet egentligen låg mycket högt, men gav Järvefelt straffrabatt eftersom han ville stödja bygden och skänkte bort mångmiljonbelopp till Edsbyns IF. Tingsrätten skrev att hans agerande präglades av "en sorts godhjärtad naivitet".

På internet organiserades ett upprop till stöd för Ulf Järvefelt. Cirka 1500 personer skrev på via internet och namnlistor, där man bland annat ansåg att domen var för hård och att mediebilden kring Järvefelt varit för negativ.

Mer läsning

Annons