Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvefelt förlorade miljontvist

Ulf Järvefelt har förlorat en lånetvist. Nu krävs han på 2,5 miljoner och huset på Österlen kan tvingas säljas.

Annons

Ulf Järvefelt och hans hustru köpte fastigheten utanför Simrishamn år 2007 för 1,2 miljoner. De fick bygglov för nybyggnad av enbostadshus samma år.

Fastigheten lämnades som säkerhet för ett lån, där betalningarna inte har skötts. Tvisten gick till Ystads tingsrätt med ett krav på nära 2,5 miljoner kronor. Nu har domstolen slagit fast att skulden plus ränta ska betalas.

Fastigheten anses nu vara utmätt och kan komma att säljas, om parterna inte kommer fram till en annan uppgörelse.

Lånet beviljades i januari 2009 och betalades ut via Nordeas kontor i Edsbyn. Fyra månader senare kunde tidningen berätta att Järvefelt misstänktes för grov ekonomisk brottslighet.

I maj i år dömde Svea hovrätt Järvefelt till två års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Han dömdes även till fem års näringsförbud. Men Ulf Järvefelt vill få ett lindrigare straff och har vänt sig till Högsta domstolen i hopp om att få slippa fängelse, eller åtminstone få ett kortare fängelsestraff.

Ulf Järvefelt är fortfarande hedersordförande för Edsbyns IF och dömdes för att ha fifflat bort nära 18,6 miljoner kronor från familjeföretagen i Celoxkoncernen åren 2005–2007. Det mesta skänktes till bandyklubben i Edsbyn där han vuxit upp.

Under rättegången i hovrätten i våras räknade advokaten till ungefär 50 miljoner kronor i skadestånd och skattekrav och konstaterade att Järvefelt troligen aldrig kommer att kunna betala mångmiljonbeloppen. På tisdagen låg Ulf Järvefelts skuldkonto hos kronofogden på drygt 40 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons