Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarnas Riksförbund ställer upp på vargflytt

Den mindre av de två jägarorganisationerna, Jägarnas riksförbund, har haft en hård press på sig en tid. Villkoret för licensjakten på varg var just en snar start av inflyttning av östliga vargar. Organisationen har till nu sagt att de inte vill se någon vargflyttning förrän tidigast om fem år, något som skulle äventyra kommande vargjakter. Vid ett styrelsemöte 17 februari har dock organisationen godtagit villkoren.

Annons

Att det blev licensjakt på varg i år vilade i grunden på ett krav från regeringen om att samtidigt förbättra den genetiska statusen på vargstammen genom olika inflyttningsåtgärder av östliga vargar in i landet. Regeringen krävde att jägarorganisationerna skulle hjälpa till med detta samt att samtidigt förankra detta lokalt.

Ett nekande till att delta i dessa åtgärder skulle kunna innebära nej till ytterligare licensjakter på varg men också att de pengar jägarorganisationerna erhåller ur Viltvårdsfonden skulle utebli.

Den större jägarorganisationen, Svenska jägareförbundet, har tidigare sagt att man ställer upp även om man i första hand förordar naturlig inflyttning.

De mer vargkritiska Jägarnas riksförbund har däremot varit mer hårdnackade i sin hållning mot inflyttning av östliga vargar i det här skedet. Man har från deras sida hänvisat till ett tidigare dokument som anses ha öppnat upp för vargjakten där jägarorganisationerna tillsammans med andra organisationer kunde gå med på att flytta hit varg men tidigast om fem år.

Nu valde regeringen snabbare inflyttningsåtgärder. Jägarnas riksförbund har nu alltså böjt sig för riksdagens mål för viltvård och viltförvaltning och räddar därmed drygt sex miljoner kronor ur Viltvårdsfonden.

Styrelsen för Jägarnas riksförbund väljer att inte ordet förankra vad gäller flytt av vargar utan säger istället att man tänker informera och förklara regeringens planerade åtgärder vad gäller den inavlade vargstammen.

Mer läsning

Annons