Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägareförbundet kritiserar länsstyrelsen för lodjurstilldelning

Jägareförbundet i länet kritiserar nu länsstyrelsen på grund av vad de tycker är den allt för dåliga tilldelningen till årets lodjursjakt. Jägareförbundet hade ansökt om att få skjuta 20 lodjur men det blev bara åtta. Stora skillnader mellan länen, ett hårt rovdjurstryck och många föryngringar gör nu att Jägareförbundet kritiserar länsstyrelsen i en skrivelse.

Annons

De senaste vintrarna har uppskattningsvis antalet lodjursföryngringar i länet 23 respektive 18. Det skulle klara en avskjutning på cirka 20 lodjur, menar Jägareförbundet.

I sin skrivelse till länsstyrelsen påpekar Jägareförbundet att Gävleborgs län tillhör ett av de län i landet som har det allra högsta samlade rovdjurstrycket och därmed bör omfattas av denna parameter i den nya rovdjurspolitiken.

Vidare anser Jägareförbundet att skillnaderna i tilldelning mellan länen i det Mellansvenska rovdjursförvaltningsområdet är anmärkningsvärda. Det är stor skillnad på hur man beräknat lotilldelningen i Gävleborg och Dalarna

Lodjursjakten inleddes måndag 1 mars och pågår under hela månaden. På tisdagens eftermiddag var fem av länets tilldelade lodjur fällda, samtliga i olika kommuner.

Mer läsning

Annons