Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till bygglov på Swartztomten

/
  • Enligt planerna som nu har fått bygglov ska två bostadshus uppföras på Swartztomten i Alfta. Det blir fyra lägenheter i varje hus.

Miljö- och byggnämnden beslutade på onsdagen att bevilja bygglov på Swartztomten i Alfta. Men det var ingen enig nämnd som tog beslutet. Med röstsiffrorna 3-2 segrade ja-förslaget från moderaterna.

Annons

– Vi hade en timmes möte innan nämnden och under miljö- och byggnämnden ajournerade vi mötet 45 minuter innan vi gick till beslut. Det var en lugn och fin stämning och inga aggressioner, säger nämndens förste vice ordförande Pär Johansson (M).

Innan beslutet fick även ansvarig tjänsteman Mattias Svensson vid miljö- och byggavdelningen presentera sitt utlåtande i ärendet. Det följer i mångt och mycket Länsmuseets och byggnadsantikvarie Ulrika Olssons invändningar mot bygget, som tidigare har redogjorts för.

Läs också: Tummen ner för byggplanerna på Swartztomten

Miljö- och byggnämnden beviljar bygglov mycket med tanke på det ansvar man har att tillgodose bostadsförsörjningsbehovet. Man kan säga att allmänintresset väger tyngre än kulturvårdsintresset.

– I dag fattas det 100 lägenheter i Ovanåkers kommun, säger Pär Johansson.

Läs också: Människor står i kö för lägenhet i Ovanåker

Nämnden anser att de ändringar som Alfta-Edsbyns fastighets AB (AEFAB) har gjort på ett tillfredsställande sätt går kulturvärdena till mötes.

Läs också: Så ändrar AEFAB i sina ritningar

På två punkter tillgodoser inte beslutet i miljö- och byggnämnden Ulrika Olssons invändningar mot att ge bygglov, enligt Pär Johansson.

För det första är det kravet på en ny detaljplan för området, där det bland tydligt anges vilken typ av hus som får uppföras på tomten.

För det andra ville Ulrika Olsson se ett större hus och ett mindre hus på tomten.

Nu blir det i stället två lika stora bostadshus, två våningar höga, med fyra lägenheter i varje hus. Alltså blir det åtta lägenheter sammanlagt. Samma antal hus och lägenheter planeras även i Edsbyn. Dessutom uppförs en mindre byggnad för förråd och soprum.

– Det känns jätteskönt, tycker jag att det har blivit ett bygglov även i Alfta. Vi har hela tiden arbetat utifrån att det blir ett bygglov och att tillmötesgå alla krav, säger AEFAB:s vd Mikael Reijer.

Under förutsättning att AEFAB:s styrelse ger sitt godkännande och det inte blir allt för kallt tror Mikael Reijer på en byggstart i Alfta den 1 december och i Edsbyn kanske redan den 1 november.

På torsdagen beslutade så en enig styrelse att börja bygget av åtta nya lägenheter på Älvstranden i Edsbyn.

Efter beslutet i bygg- och miljönämnd kunde man också fatta ett beslut om att fortsätta planera för att bygga även på Swartztomten i Alfta.

– Det känns jättebra efter att vi har jobbat så hårt i nästan två år. Nu får vi komma igång och bygga, säger Mikael Reijer.

Läs också: 16 nya lägenheter byggs

Mer läsning

Annons