Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isa Hammarsten tar ett kliv närmre orkesterkarriären

/
  • Isa Hammarsten spelar gärna fiol, som här på Bjuråkersstämman i somras, men satsar på en yrkeskarriär som orkesterviolinist.

Isa Hammarsten var sju år när hon började spela fiol i Ovanåkers musikskola. Nu är hon en av tolv unga lovande musiker som får spela med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

Annons

Det är tufft för en ung nyutbildad instrumentalist att få en plats i en stor orkester. Den hårda konkurrensen om platserna gör att även väldigt begåvade ungdomar saknar den orkestererfarenhet som krävs för att vinna provspelningar.

Därför har Kungliga Filharmonikerna och Musikhögskolan i Piteå startat en internationell orkesterutbildning för lovande musiker som gått en grundutbildning på Musikhögskola. 25-åriga violinisten Isa Hammarsten, som växt upp i Alfta, är en av de antagna.

– Det känns jättekul! Jag var och lyssnade på Filharmonikerna och var så imponerad av den orkestern. Jag tänkte då att "den här orkestern skulle jag gärna vilja spela i" – och nu blir det så, berättar Isa som än så länge bor i Göteborg där hon tagit sin masterexamen på Högskolan för scen och musik.

Idén till "RSPO Orchestra Academy" är hämtad från Berlinfilharmonikerna som drivit ett liknande projekt i flera år.

För Isa, som nu sagt upp sin studentlägenhet i Göteborg och börjar studierna på Konserthuset i Stockholm i mitten av januari, är det här en stor chans.

– Jag sökte först genom att skicka in en video när jag spelade. Några av oss blev sedan kallade till en provspelning i Stockholm, där vi fick spela upp och även göra ensembleprov tillsammans med medlemmar ur orkestern. Det var lite nervöst, berättar Isa.

Hon och en engelsk klasskamrat blev antagna tillsammans med åtta andra musiker på olika orkesterinstrument. Två platser är ännu inte tillsatta.

– Vi kommer att spela med i vissa konserter med Filharmonikerna och däremellan ha lektioner och seminarier i kammarmusik med mera. Det ingår ett stipendium på 900 euro i månaden.

Isa Hammarsten intresserade sig för fiol tidigt, och hon var sju år när hon började spela enligt Suzukimetoden, i Ovanåkers musikskola.

Läs också: Maxat med stråkar på jubileumskonsert

Från början var hon helt inriktad på folkmusik och det tycker hon fortfarande om att spela. I somras var hon hemma i Hälsingland och åkte på spelmansstämmorna i Bingsjö och Bjuråker.

Läs mer: Hemvändarnas höjdpunkt

– Det tog ett tag innan jag fattade att klassisk musik var kul. Och jag gick andra året på musikhögskolan när jag insåg att orkestermusik är min grej.

Målet är att kunna försörja sig som violinist i en orkester.

– Jag hoppas att det blir ett kul år och att jag får lära mig massor så att jag kan få in en fot på frilansmarknaden, förklarar Isa Hammarsten.

Den klassiska musiken älskar hon och hon drömmer om att få spela de stora verken, som Beethovens Ödessymfoni och andra. Men folkmusiken är det som hon kan koppla av med, där kroppen får vara med i musicerandet.

En perfekt mix.

LÄS MER:

Violinist med hjärtat i Hälsingland

Tonsäker träning för framtida stjärnor

Hallå där, Joakim Svenheden

Mer läsning

Annons