Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invigning för extrembana i helgen

/
  • Alexander Bäckvall och Kenneth Einars från Alfta Bike Park. De har under två år varit med och byggt upp Sveriges största Slopestylebana.

På lördag invigs Alfta Bike Park, Sveriges största bana för extremcykelsporten Slopestyle - och kanske i hela norden.

- Då kommer Sverigeeliten på besök, säger Kenneth Einars, ordförande för föreningen.

Annons

I två års tid har föreningen Alfta Bike Park byggt bana vid Nabban i Alfta. Nu börjar de känna sig färdiga och på lördag är det invigning.

- Det börjar vid tolv med en hemlig gäst som cyklar nedför banan, sedan håller jag ett invigningstal innan dagens tre stora tävlingar startar, säger Kenneth Einars.

Slopestylebanan som förening byggt upp slingrar sig nedför backen och har flera stora hopp. Slopestile innebär att man åker nedför banan och samlar poäng genom att göra trick i hoppen, det går inte på tid.

Det finns även en gren som kallas dirt inom sporten, då åker man genom tre hopp på rad och utför trick istället för att ta sig nedför en backe.

Alexander Bäckvall är en av medlemmarna i föreningen och kör själv. Han säger att det som lockar är adrenalinkicken.

- När man är i luften, det är en härlig känsla, säger han.

Totalt har föreningen Alfta Bike Park 95 medlemmar i dagsläget. Sporten är publikvänlig, med stora hopp och spektakulära trick.

Det finns dock några orosmoln på himlen inför invigningen på lördagen. Om det regnar kraftigt, som under tisdagen, får man skjuta upp till söndagen och hoppas på bättre väder då.

- Men bara lite regn gör inget, då går det att åka ändå, säger Alexander Bäckvall.

Mer läsning

Annons