Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invigning av kulturreservat

/
  • Våsbo fäbodar har med kontinuerlig fäboddrift och varsam skötsel bevarats till våra dagar och är numera ett kulturreservat öppet för besökare.

I juni i fjol utnämndes Våsbo fäbodar norr om Edsbyn till kulturreservat. Och nästa fredag är det dags för en officiell invigning med landshövding Barbro Holmgren som invigningstalare. Det blir också underhållning och demonstrationer av olika typer av hantverk.

Annons

Det är Våsbovallarnas sambetesförening och Länsstyrelsen som står för arrangemanget som är nästa fredag, den 31 juli.

Det inleds med att Patrik Uhras hälsar välkommen och därefter är det landshövdingens tur att hålla tal. Men det blir inte någon bandklippning. Vad det blir i stället blir enligt arrangörerna en överraskning.

Under dagen blir det därefter guidade visningar av de olika gårdarna. Byggnadsantikvarie Mimmi Göllas är det som visar runt och berättar om de olika byggnaderna på fäbodvallen.

Vidare blir det musikunderhållning av bröderna Bertilsson, kulning och hornblåsning. Olika hantverk visas up, bland annat hur man binder en gärdsgård och tillverkar spån till tak.

Våsbo fäbodar är en av 34 kulturreservat i landet och räknas som en av de bäst bevarade fäbodarna i länet. Vallen ser i stort sett likadant ut i dag som den gjorde i slutet av 1800-talet.

Mer läsning

Annons