Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invasion att vänta i Ovanåker vid Brukshunds SM

/
  • Lennart Roos som ingår i ledningsgruppen för Brukshunds SM tillsammans med Emelie Söderberg som är Edsbyklubbens första deltagare någonsin i ett Brukshunds SM. Hon kommer att tävla i ett par av grenarna med sin belgiska vallhund Bita.
  • - Det har tagit tid att få folk att förstå hur stor tävling Brukshunds SM är, säger Lennart Ross från Edsbyns Brukshundsklubb som ingår i ledningsgruppen för tävlingarna.

Nu börjar det dra ihop sig till årets Brukshunds SM i bruks och IPO som avgörs 26-28 augusti med tävlingscentrum i Edsbyn. Arrangör för tävlingarna är Svenska Brukshundsklubben i Gävleborg, men för den lokala värden Edsbyns Brukshundsklubb och andra lokala klubbar som kommer att hjälpa till med att ta emot de kanske uppemot 2500 gästerna intensifieras nu förberedelsearbetet.

Annons

När Brukshunds SM inleds Brukshunds SM i bruks och IPO i Edsbyn den 26 augusti uppskattar man att mer än 2000 hundintresserade kommer att komma till Ovanåker. Det är alltså ett mycket stort arrangemang som lockar betydligt fler än bara de cirka 100 tävlande ekipagen.

Det här innebär bland annat att alla de här besökarena behöver husrum och mat. En hel del av de här besökarna tycks också komma med husvagnar som förstås behöver platser.

En liten rundringning i Ovanåker ger vid handen att intresset utifrån för tävlingarna är väldigt stort. Edsbyns hotell är till exempel redan fullbelagt medan Alfta Gästgiveri fortfarande har tre lediga rum av 40.

Vid campingen i Alfta som drivs av Arena Forsparken har man redan bokat in närmare 100 husvagnar varav en del aviserat att de kommer redan på helgen före tävlingarna.

- Våra fem stugor är fulla liksom vandrarhemmets 26 sängplatser. Vi kommer även att nyttja grusplanen vid ishallen så vi kan nog ta emot ett 50-tal husvagnar ytterligare, säger Lars-Åke Jonsson vid campingen.

I själva Edsbyn där de inte finns någon camping kommer de lokala idrottsklubbarna Edsbyn IF Alpina och Edsbyn IF Handboll att ställa i ordning campingplatser för husvagnar för att på så sätt få in en extra slant.

- Vi kan ta emot 60 husvagnar vid slalombackens parkering, men platserna är snart fullbokade, säger Björn Ingesson som är ordförande i Edsbyn IF Alpina.

Björn Ingesson uppskattar att extrainkomsten för klubben för den tillfälliga campingen kan bli uppemot 40 000 kronor.

Edsbyn IF Handboll ordnar en husvagnscamping i anslutning till Celsiushallen där man hoppas få plats med 50 husvagnar.

Centrumet för tävlingen blir idrottsplatsen Ön i Edsbyn och vid Edsbyns Brukshundsklubbs anläggning i Pålsbo där olika tävlingsmoment ska genomföras..

Förutom klubben i Edsbyn ansvarar klubbarna i Bollnäs, Ljusdal, Järvsö, Hofors och Skutskär för olika tävlingar under SM:et.

Mer läsning

Annons