Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invånarna positiva till vindkraftverk

/
  • Viveca Danielsson, Christoffer Karlström och Åsa Pettersson jobbar för att utveckla Voxnabruk. Många frågor diskuteras, men på senaste tiden har gruvan och vindkraftparken stått i fokus. Med i gruppen är också Björn Herlin.
  • Viveca Danielsson brinner för Voxnabruk och vill vara med och påverka.

Den 16 april hölls ett stormöte om Voxnabruks framtid. Utifrån mötet bildades en utvecklingsrupp- som just nu diskuterar den framtida gruvan och den vindkraftpark det finns planer på att etablera i trakterna runt Voxnabruk.

Annons

I höstas tog det kanadensiska företaget Flinders över Kringelgruvan, som är belägen mellan Edsbyn och Voxna. Gruvdriften har inte varit i gång sen 2001, men inom ett par år ska det återigen brytas grafit i gruvan.

Etableras också vindkraftparken, som WPD Scandinavia vill bygga på Broberget en halvmil väster om Voxnabruk, innebär det två stora förändringar för orten.

- Jag upplever att invånarna i Voxnabruk är positiva till en vindkraftpark, säger Viveca Danielsson i utvecklingsgruppen.

Gruvan har det funderats mer över. Många minns den gamla gruvan och de föroreningar på miljön som följde med den. Spillämnen rann rakt ut i Uxatjärn och Älman och försurade vattnet.

- Ingenting kan ersätta en förstörd miljö och grafitbrytning har inte det bästa ryktet, säger Viveca Danielsson.

Samtidigt tycker hon att Flinders har gett ett kompetent och seriöst intryck. Och någonstans måste man ändå se möjligheter i de stora företag som vill eteblera sig, tycker hon.

- Jag är positiv till de jobbtillfällen det i så fall kommer att ge och det tror jag att restena av invånarna också är.

Mer läsning

Annons