Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspiration i köket

/
  • Det handlar om att skapa ambassadörer för bra varor ute i butikerna. Vi måste börja göra mer mat själva. Koka, steka och lägga in, säger Pär Johansson.
  • Äpplena är från Sverige. Köp svenska matvaror, helst lokalt och ekologiskt producerade. Det är egentligen bara citroner, som behöver importeras, är Pärs råd.
  • Inledningsvis fick deltagarna smaka på lokala delikatesser, som den mjölksyrade gurkan. Genom att lägga in grönsaker behåller man dem över vintern.
  • En del grönsaker kan förvaras i sand under vintern, så behåller de sin spänst. Potatisar ska vara jordiga! Säger Pär Johansson.
  • Här ska det bli älgfärsbiffar.
  • Ta vara på alla smaker.

Skippa recepten, halvfabrikaten och råvaror som inte är från Sverige. Stjärnkrögaren Pär Johansson besökte Edsbyn häromkvällen.

Annons

Med dessa råd inledde Pär från Växbo krog inspirationskvällen i matlagning i Celsiusskolans hemkunskapskök. När LRF i Ovanåkers kommun gick ut med erbjudandet om denna kväll blev det rusning efter platserna.

Det är många som vill lära sig laga riktig mat på enkelt vis och med bra råvaror, visade det sig. Intresset är så stort, så det redan finns planer om en ny kväll.

– Vi måste börja göra mer mat själva. Vi måste också börja bli mer kritiska när vi går och handlar och uttala vårt missnöje. I dag är det katastrof med vår mat. Det är hemskt att gå runt i butikerna, säger Pär Johansson.

Hans framtidsprofetia är dyster. Redan i dag ser vi stora diskar med färdiglagad mat, som inte är av bästa kvalitet. Det är en trend som så mycket annat kommer från USA.

– Om 10 år är vi där USA är i dag. Det går åt pipan. Deras hälsa har ju gått åt pipan. Jag själv är för mat gjord på bra råvaror. Lokalt producerade är ett plus. Men även jag kan köpa snabbmat ibland. Det händer att jag åker till McDonalds en lördag med barnen, säger Pär Johansson.

Pär Johansson talar om det medvetna köket. Det bygger på bra råvaror, helst producerade av lokala producenter. Han vill att livsmedelsbutikerna skulle öppna upp mer för lokalt producerat. Hälsingland har i många stycken de bästa råvarorna i världen, men det är svårt att få tag på dem.

Istället för att börja läsa recept, utgick deltagarna från de råvaror som krögare Pär Johansson hade tagit med till matlagningskursen.

Där fanns bland annat älgfärs från Alfta-området, aborre från Norrsundet, högrev och fransyska från Skattungbyn och rapsolja från Gävle. Mycket av frukt och grönsaker kom från Hälsingland.

Ta vara på alla smaker, som uppstår när man bryner, steker eller kokar. Skölj inte ur stekpannan eller kastrullen, var några andra råd under kvällen.

Mer läsning

Annons