Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innebandyturnering för ensamkommande - och på gång är ett bandylag på is

/
  • Lagen spelade till en början i två grupper och alla lag gick till slutspel. Matcherna var två gånger tio minuter långa. Totalt deltog sex lag. Här spelar finallagen från Ljusdal och Edsbyn.
  • Vi tränar, kämpar och spelar mycket, när vi är lediga, säger Mosi som ingår i innebandylaget från Alfta och som ursprungligen kommer från Afghanistan.
  • Lagen spelade utan målvakt och fem spelare från vardera laget var ute på planen. Man körde även med avbytare.
  • Man kunde även följa matcherna från publikplats i Alfta sporthall.
  • Här är en av de intensiva matcherna i gång.

För andra året i rad arrangerades på trettondagsafton innebandyturnering för ensamkommande ungdomar i Alfta sporthall. Närmare 50 ungdomar mellan 14 och 17 år och som bor i Alfta, Edsbyn, Ljusdal, Ockelbo och Stråtjära deltog i Fair play cup.

Annons

Segrade gjorde Credo 2 från Ljusdal som i finalen besegrade laget från Edsbyn med 4-2.

Ungdomarna kommer ursprungligen från länder som Somalia, Eritrea och Sudan.

– Det är nyttigt och det är lite spännande att spela innebandy, säger Mosi som själv kommer från Afghanistan och som nu spelar i innebandylaget från Alfta. Förra året följde han turneringen från publikplats och i år spelade han med på plan.

Läs mer: Alla är inbjudna till EIF Bandy

Och det var verkligen ett taggat lag som ställde upp i innebandyturneringen och som till slut kom på bronsplats efter att ha besegrat laget från Ockelbo i matchen om just tredje plats med 4-0.

– Vi tränar, kämpar och spelar mycket, när vi är lediga, säger Mosi.

Han tränar och spelar även fotboll i a-laget i Alfta. Mosi står då i mål. Han har även prövat på isbandy, men där gäller det också att hålla koll på skridskorna och det är inte helt lätt.

Föreståndare Anders Pommer för HVB-hemmen för ensamkommande i Alfta och Edsbyn avslöjar att nästa projekt för de ensamkommande i kommunen är att just kunna starta ett bandylag på is och därmed så småningom utmana de rikskända bandyspelande somalierna i Borlänge på en kämparmatch. Redan har ett gäng ensamkommande tränat på isen i bandyarenan i Edsbyn.

Läs mer: Anders Pommer tar hand om de ensamkommande barnen och ungdomarna

Sammanlagt var det sex lag som deltog i innebandyturneringen i Alfta sporthall där kommunens HVB-hem samarbetar med Alfta Indians/Alfta innebandyklubb. Mattias Asp är tränare för klubben och jobbar även som biträdande föreståndare vid ett av kommunens HVB-hem.

Läs mer: Tuff hemmamatch för Alfta Indians

– Jag var med och drog i gång cupen under förra jullovet. Vi tänkte att det är många av de ensamkommande som spelar fotboll, men det blir lätt prestige och kamp till 170 procent i fotboll. I innebandy, som ingen har spelat förr, kan alla vara med och det blir jämnare matcher och mindre prestige än i fotboll. Tjejer kan även vara med och fokus är på just fair play, säger Mattias Asp.

I varje match utsågs därför en fair play-spelare i varje lag och som fick varsin medalj.

Anders Pommer välkomnar så småningom även lag med svenska ungdomar.

– Men just i dag så får man ta det här i små steg. Bara genom att få in de här ungdomarna i en ny sport, som är en del av vår kultur, så märker vi att vi gör något som får dem att närma sig det svenska samhället, säger Anders Pommer.

Mer läsning