Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inne på samma linje

/
  • Jämför man med många andra kommuner, så har Ovanåker inte sämre skollokaler än andra. Utan snarare är vissa lokaler bättre, säger oppositionsrådet Hans Jonsson som kritiserar metoden att använda schablonbelopp för underhåll.

Oppositionsrådet Hans Jonsson (C) är inne på samma linje som den politiska majoriteten (S, M, FP och MP), när den i oktober lägger fram sitt förslag att i första hand satsa pengar på kvalitetsförbättringar i skolan.

Annons

Ljusnan kunde på torsdagen berätta att de båda 7-9-skolorna i Edsbyn och Alfta tillsvidare är fredade. I dag är det allt för många elever som går ut med ej godkänt i de ämnen som krävs för att komma in på gymnasiet, anser politikerna.

Majoriteten prioriterar i det läget kvalitet i skolan före lokaler.

– Det är jättebra. Det är exakt den linje som vi har hållit. Vi såg inga vinster att ändra om i den skollokalsstruktur som fanns. Det var också vad vi kom fram till i det remissvar vi lämnade in i våras, säger Hans Jonsson.

Det han istället ställer sig frågande till är uppgifterna om det eftersatta underhållet i skolorna.

– Man har inte gått ut på respektive skola och sett hur det ser ut, utan presenterat ett schablonbelopp per kvadratmeter när det gäller underhållsbehovet. Det ger ingen rättvis bild, säger han.

Centerpartiet i Ovanåkers kommun hade häromkvällen ett öppet möte i Alfta om skolan.

Där talade man om hur viktigt det är att både Alfta och Edsbyn har en 7-9-skola (högstadium). Det är viktigt för att båda orterna ska kunna leva och utvecklas, ansåg man.

Mer läsning

Annons