Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlägg i skoldebatten

/
  • – Det är helt klart att huvudsyftet med utredningen är att spara pengar, även om man vinklat det att det är för att höja kvaliteten på undervisningen, säger oppositionsrådet Hans Jonsson (C).

Kommunen vinner ingenting med att byta ut lokalkostnader mot busskostnader. Minskade lokalkostnader äts snabbt upp av busskostnader. Det inlägget gör nu oppositionspartierna Centerpartiet och Kristdemokraterna i Ovanåkers kommun i den pågående skoldebatten.

Annons

– Det är helt klart att huvudsyftet med utredningen är att spara pengar, även om man vinklat det att det är för att höja kvaliteten på undervisningen. Sedan kan man tycka att tidsschemat är pressat. Allt ska vara klart före sommaruppehållet. Det kan vara bra att det går snabbt, men det finns också en risk. Bra beslut kräver kanske mer tid, säger oppositionsrådet Hans Jonsson (C).

Den nya utredningen är till en stor del en fortsättning på den stora skolutredning, som gjordes i början av 2000-talet. Då var frågeställningen hur använder kommunen sina resurser på bästa sätt inom skolområdet och samma frågeställning gäller nu, enligt C och KD.

De båda partierna håller med om att det är negativt att lägga för stora resurser på lokaler och med det riskera att mindre pengar går till pedagogisk verksamhet. Men att byta ut lokalkostnader mot busskostnader ger heller ingen större vinst. Det kom även fram i den senaste lokalutredningen, enligt C och KD.

– Det var en bra utredning som gjordes i början av 2000-talet. Man har en bra hjälp där. Förutom ekonomi har vi även miljöpåverkan med fler transporter, säger Hans Jonsson.

Han konstaterar vidare att sedan förra skolutredningen har stora åtgärder gjorts för att anpassa skolans lokaler i kommunen. Vid nästan alla skolor har förskolan tagit över lokaler.

– När vi nu också ser att minskningen i antalet barn i klasserna från förskola till årskurs nio de kommande sex åren har avtagit i hastighet så känns det fel att nu göra drastiska åtgärder för att minska antalet skolor. I Edsbyn så till och med ökar antalet barn om än marginellt, säger Hans Jonsson.

Centerpartiet och Kristdemokraterna tar även upp vilka konsekvenserna kan bli av sammanslagningar av små klasser till större. En risk är att eleverna gör sämre resultat. Bra pedagogisk verksamher är att ha klasser där lärarna får möjlighet till att se alla elever, anser man.

Mer läsning

Annons