Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget världsarv för hälsingegårdarna

/
  • Det blir inget världsarv för hälsingegårdarna i år. Under sitt möte i Spanien i lördags nominerade de inte ansökan. Nästa chans kommer 2011.

Unescos världsarvskommitté valde vid ett möte i Spanien i lördags att inte nominera hälsingegårdarnas ansökan om att bli världsarv. Hälsingegårdar är dock välkommen med en ny och omarbetad ansökan.

Annons

Det har legat i luften sedan FN-organet Unescos expertgrupp dömde ut Sveriges ansökan om att göra 15 hälsingegårdar till världsarv. Fyra av fem motiveringar till att gårdarna skulle vara världsunika ogillades av experterna.

Vid ett rådsmöte i spanska Sevilla i lördags valde därför Unescos världsarvskommitté att inte nominera hälsingegårdsansökan. Att ansökan nu inte blev nominerad betyder inte att det är stopp för en ny och omarbetad ansökan, en sådan är välkommen av världsarvskommittén enligt SR-Gävleborg..

Region Gävleborgs projekt Hälsingegårdar - världsarv och utveckling tänker lämna in en ny ansökan redan till årsskiftet, en ansökan det redan börjat jobba med.

- Deras kritik har i stor gällt det autentiska. De vill i princip att allt ska vara i dag som det var förr i tiden. Det köper vi inte, säger Per Lejoneke som är projektchef för hälsingegårdarna.

Ska det bli något världsarv blir det nu först 2011.

 

 

Mer läsning

Annons