Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget förbud att skjuta föräldravargar

En debatt har blossat upp efter det att de två som det skulle visa sig vara föräldravargar sköts i trakten av Gruvberget under tisdagen. Det är Svenska Rovdjursföreningens Anders Ekholm som protesterat mot skjutningen av de två föräldradjuren genom att hänvisa till rekommendationer från Naturvårdsverket. Några sådana rekommendationer vet dock inte Naturvårdsverket av.

Annons

- Nej, några sådan regler eller direktiv fanns inte med i beslutet. Bland annat på grund av att jakten ligger så sent att de valpar som föddes i fjol nu är så pass vuxna, säger Per Risberg som är handläggare på Naturvårdsverket.

Rovdjursföreningens Anders Ekholm, Årsunda, har också menat att de vargvalpar på fyra till sex individer som nu är kvar i reviret kommer att få svårt att klara sig och söka sig fram till bebyggelse där de kan bli till bekymmer.

Vargforskaren Olof Liberg har i olika medier uttalat sig om det fällda alfaparet och valparna i olika medier.

Till Tidningarnas telegrambyrå, TT, säger han:

- Bedömningen bland de flesta experter, både här och utomlands, är att de är så pass rustade att de kan klara sig. Men det hela är omdiskuterat och vi kommer, om möjligt, att sätta sändare på alla valparna. Det är viktigt inför nästa år att veta hur det går för dem. Problemet är att det bara finns ett smalt tidsfönster när vargjakt är möjlig. Det måste ske så sent som möjligt på vintern för ungarnas skull, och före mitten av februari innan parningstiden inträder.

Fem föräldravargar sköts under vargjakten vilket motsvarar den femtedel de utgör av vargstammen.

Mer läsning

Annons