Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen känns vid rasad damm i Hässja

/
  • Mellan den gamla kvarnen och sågen i Hässja rinner Hässjaån. Där finns också en damm som nu är helt förfallen.
  • Dammen i Hässja håller på att falla ihop fullständigt. Någon har en skyldighet att laga den. Frågan är bara vem?
  • På översidan av dammen finns en bro som man inte ens bör gå på med egen risk.
  • I mitten av 90-talet renoverades den gamla dammen i Hässja i samband med att kommunen byggde en fisktrappa där. Den höll inte längre än så här.

Annons

Den gamla flottningsdammen vid Hässja Kvarn har förstörts. Dammen som reparerades så sent som i mitten på 90-talet i samband med det fiskevårdsprojekt som då genomfördes i Ovanåkers kommun höll inte längre. Dammar ska enligt lag skötas om, men vem som äger och ansvarar för dammen i Hässja tycks så här långt vara oklart.

Alfta Hembygdsförening äger både den gamla kvarnen och sågen i Hässja norr om Alfta. Mellan byggnaderna rinner Hässjaån och där finns även en damm. Nu har själva träkonstruktionen där dammluckorna satt förstörts, dammbygget har i princip rasat ihop.

Nu varande styrelsen för Alfta Hembygdsförening som äger kvarnen och sågen säger sig inte veta om de som äger eller har ansvar för dammen.

- Vi vet helt enkelt inte om det är hembygdsföreningen som är ägare eller har ansvar för dammen, säger styrelseledamoten Per-Gunnar Hansers.

Dammen har ju renoverats tidigare, vem gjorde det?

- Ingen aning, det var före min tid.

Bybon Åke Olsson vet heller inte vem som är ägare till dammen.

- Men jag vet att folk från kommunen som var där och renoverade dammen. De skulle ju ha impregnerat virke i stället för det där som inte höll, säger han.

Det visar sig också vara sant. I samband med de fiskevårdsprojekt under 90-talet genomfördes i Ovanåker renoverade man dammen vid Hässja Kvarn. Svante Häll som nu är pensionär jobbade då åt Ovanåkers kommun och var projektledare för fiskevårdsprojektet.

- Vi ville bygga en fisktrappa i Hässjaströmmen men innan vi gjorde någonting hade vi alltid samråd med de som hade verksamheter kring de vatten där vi ville göra åtgärder. Alfta Hembygdsförening propsade då på att i utbyte mot att fick bygga en fisktrappa ville de att vi skulle renovera dammen, säger han.

För att få ett exakt svar har tidningen sökt ansvariga tjänstemän på kommunen, länsstyrelsen och Lantmäteriverket utan att lyckas få kontakt med dem.

Mer läsning

Annons