Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fara på taket i Ovanåker

/
  • Alfta-Edsbyns fastighets AB har skottat en del tak, framförallt platta tak. Sadeltaken (bilden) är det än så länge ingen fara med, enligt Arne Eding vid bolaget.
  • Hans-Erik Hermansson är med och skottar snö vid Arenan i Edsbyn. Han minns snörika vintrar 1966 och 1967 då det var 1,3 meter snö i skogen.
  • En besiktning har gjorts av snömängderna på Arenans tak. Den ledde till torsdagens och fredagens snöskottningsinsats.
  • Målet är att få bort taksnön på kafédelen och omklädningsrumsdelen på Arenan i Edsbyn där yrsnön hade byggt upp ett två meter högt snöberg mot väggen. Man har kallat in proffs på att jobba på tak och som har rätt säkerhetsutrustning.

På några av Dina Arenas tak i Edsbyn pågick under fredagen snöskottningen för fullt allt medan snön föll. Någon fara för själva Arena-delen var det ännu inte, enligt bedömningen.

Annons

– Takytan på hela anläggningen är stor. Takytan är på 7 000 kvadratmeter. Hallen är byggd för att klara en tyngd på 270 kilo per kvadratmeter på taket. Får vi 60-70 centimeter snö där måste vi göra någonting. Snömängden uppe på taken varierar visserligen, men på stora taket är det runt 40 centimeter snö, säger Jan-Erik Robertsson som är driftsansvarig vid Arenan.

När delar av taket på den stora och nybyggda hallen i Vänersborg inte höll för snötrycket, utan rasade in för en vecka sedan blev läget akut även i Edsbyn. Det ordnades snabbt en besiktning.

Är det aktuellt at behöva stänga Arenan?

– Nej, inte i dagsläget. På söndag kör vi som vanligt, säger Jan-Erik Robertsson.

Inte heller Alfta ishall har planer på att stänga?

– Nej, inte som det ser ut nu. Det är inte mer tryck på taket i år än i fjol, säger Jonny Jonsson som ändå gärna ser att kommunen besiktigar sina anläggningar.

Mer läsning

Annons