Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fara för översvämningar

Det är ingen överhängande fara för översvämmade vattendrag än enligt Ljusnans vattenregleringsföretag. Det är Voxnan i första hand som förväntas stiga medan fjällvattnet fortfarande inte nått Ljusnan.

Annons

Det milda vädret har satt fart på snösmältningen och nivåerna i vattendragen ökar. Någon direkt fara för översvämningar är det ändå inte just nu enligt Ola Hammarberg som är vakthavande ingenjör vid Ljusnans vattenregleringsföretag.

- Nog kommer vattennivåerna i Ljusnan och Voxnan att stiga den närmaste tiden, och då först och främst i Voxnan. Nu håller vi på och fyller vattenmagasinen och de vatten som fyller älvarna just nu är den så kallade skogsfloden.

- Det är Voxnan som kommer att stiga snabbast den närmaste tiden. Under torsdagen uppmätte vi vattenföringen i Alfta till 90 kubikmeter i sekunden. Tittar man på gränsvärdet för att SMHI ska utfärda en klass1- varning för vattenföringen i Voxnan vid Alfta ligger den på 126 kubikmeter i sekunden. Säkert kommer det att bli mer än 100 kubikmeter i sekunden, förra våren uppnåddes 104 kubikmeter i sekunden där.

Enligt Ola Hammarberg befinner sig Ljusnan längre från riskzonen än vad Voxnan gör just nu. Det beror på att de stora vattenmagasinen som exempelvis Svegsjön inte är fyllda än och att fjällvattnet ännu inte nått fram.

- I Bergvik uppmätte vi en vattenföring på 400 kubikmeter i sekunden under torsdagen. Där ligger gränsen för en klass1-varning vid 800 kubikmeter i sekunden, säger Ola Hammarberg.

Mer läsning

Annons