Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen elev vid Alftaskolan röker

/
  • Frida Granberg, Andreas Broberg, Agnes Wiklund, Linnéa Mogren, Jonas Nordlund och Hampus Roos tillhör den rökfria generationen vid Alftaskolan.
  • Vid Alftaskolan finns det nu officiellt ingen elev som röker.
  • Här låg förr den gamla rökrutan vid Alftaskolan och som nu blivit ett slags förråd. Men Frida Granberg, Andreas Broberg, Agnes Wiklund, Linnéa Mogren, Jonas Nordlund och Hampus Roos röker inte.

Vid Alftaskolan är det numera officiellt ingen av de 150 eleverna i årskurserna 7-9 som röker. Förra läsåret fanns det några elever som rökte, men nu ska det vara rökfritt bland skolans elever.

Annons

– Vad vi vet är det ingen som tjuvröker eller som smiter i väg och röker. Men det finns nog någon som snusar, säger fritidsledare Susanne Canebro.

Även eleverna Frida Granberg, Andreas Broberg, Agnes Wiklund, Linnéa Mogren, Jonas Nordlund och Hampus Roos intygar att nu är det ingen som röker på Alftaskolan. Det anses allmänt äckligt att röka.

– Vi vill inte röka. Jag spelar handboll och rökning förstör både konditionen och hälsan, säger Frida Granberg i årskurs nio.

– Det är inte så populärt att röka. När det inte är vanligt, så är det inte så vanligt att man börjar heller, säger Andreas Broberg i årskurs nio.

Det finns därmed inget grupptryck att börja med sin första cigarett. Snarare tvärtom är det coolt att aldrig börja.

Läs också: Västerbotten först med Tobaksfri duo

Susanne Canebro berättar att alla elever som vill har skrivit på ett kontrakt - Tobaksfri duo. Det var Folkhälsorådet som ville göra något för att uppmuntra ungdomarna att inte röka. Bland annat ger kortet eleverna rabatt i olika affärer i Alfta.

Läs också: Framtidståget besökte Alftaskolan

Agnes Wiklund tränar och spelar både handboll och fotboll.

– Rökning förstör ju, när man är på väg att bygga upp en kondition, säger Agnes i årskurs nio.

– Rökning kostar också pengar, säger Jonas Nordlund i årskurs nio.

Ungdomarna konstaterar att många är aktiva i någon idrott. Då är det oattraktivt att röka. Man har skrivit på kontraktet som gäller Tobaksfri duo, vilket har gett en motivation att inte röka.

Eleverna har även haft genomgångar på lektionstid om farorna med alkohol, narkotika och tobak.

Det kan väl också tilläggas att i Sverige omfattas alla skolgårdar av rökförbud, enligt Tobakslagen.

Enligt lag är rökning förbjuden i lokaler som används av barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom samt på skolgårdar och på motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem.

Det betyder att det är förbjudet för elever, personal och övrig allmänhet att röka på skolgårdar vid grundskola eller gymnasieskola. Rökförbudet omfattar med andra ord alla som vistas inom skolområdet och gäller oavsett om skolverksamhet bedrivs eller inte, det vill säga även under exempelvis kvällstid eller lovdagar.

Läs också: Ansvarar för drogsamordningen

Mer läsning

Annons