Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I symbios med Ryggesbo

/
  • Kalkonen Klaus von Nickelstråhle bröstar upp sig. Alla höns och kalkoner har för övrigt namn.- Ett under att jag kommer ihåg dem, säger Thomas.
  • Thomas Steen och silkestuppen Terje på gården i Ryggesbo.
  • Kalkonen Klaus von Nickelstråhle bröstar upp sig. Alla höns och kalkoner har för övrigt namn.- Ett under att jag kommer ihåg dem, säger Thomas.
  • French Boy är fransk vädur och väger hela 6,5 kilo. Inte konstigt att han skymmer barnens namn som Gizela har på sin hals.
  • Kalkonen Heinrich.
  • Terje i trygga gaddade händer och armar.

Ta ett par från Stockholm med sex barn som slår sig ned i Ryggesbo utanför Edsbyn. Lägg till allsköns djur och en snickeriverkstad. Slutligen, ponera att de båda är täckta av tatueringar från topp till tå, synnerligen topp. Välkomna hem till familjen Öbrink Steen - inte som alla andra.

Annons

Gizela Öbrink Steen och Thomas Steen lämnade Västerhaninge i Stockholms södra förorter för att fyra av barnen skulle få växa upp långt ifrån våld, droger och mobbning. Två barn är utflugna och bor i Örebro.

- Det tog några år innan folk slutade gå in i fönster, dörrar, väggar - och varandra för den delen, när vi kom hit, säger Thomas.

Jodå, människor tittar och de förutfattade meningarna är många. Att de går i kyrkan och varken dricker eller röker, blir också en slående kontrast till att vara gaddad i ansiktet. I det fallet är det ingen större skillnad på att befinna sig i småstad eller storstad, ansiktstatueringar väcker uppmärksamhet överallt.

- Människor förväntar sig automatiskt att vi är kriminella. Barnen har fått höra från omgivningen att jag är bankrånare och Thomas är mördare, säger Gizela.

Att polisen reagerar hör också till vardagen för Thomas.

- I Stockholm blev jag stoppad på motorcykel två gånger i veckan. Här uppe finns väl två polisbilar och de stoppade mig en gång, nu vet de vem jag är.

I Ryggesbo har de funnit ett hem.

- Människor är så måna om varandra och väldigt goa. Alla är mycket äldre och tycker det är roligt med en ny familj. Och med fyra nya barn ökar kompisarna i byskolan drastiskt, säger Gizela.

Mer läsning

Annons