Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I januari blir det vargjakt i länet

/
  • I januari blir det licensjakt på varg i fem län varav Gävleborg är ett. Meningen är att vargstammens storlek minskas till 210 individer.
  • - Vi jägare är beredda att jaga varg, säger jägarbasen Karl-Evert Hellsén.

Naturvårdsverket har gett klartecken till licensjakt på varg i fem län där det finns en reproducerande stam av varg. Det innebär att det blir vargjakt i Gävleborg, Dalarna, Västra Götaland, Värmland och Örebro. Jakten ska genomföras i januari.

Annons

Naturvårdsverket tillåter vargjakt i fem län där det de senaste tre åren funnits en reproducerande vargstam. Ett av länen är Gävleborg. Hur många vargar som ska skjutas är ännu oklart men Naturvårdsverket räknar med ett färdigt beslut till i mitten av december.

- Vi arbetar nu för högtryck för att bli klara med ett beslut i mitten av december när vi fått in länsstyrelsernas yttranden och den nya jaktförordningen trätt i kraft. Då kan licensjakten börja efter nyår, säger Susanna Löfgren, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har bett vargforskarna ge förslag på hur jakten ska utformas. Invandrade vargar och deras avkomma måste skyddas.

- Det är också viktigt att licensjakten avslutas innan vargarna parar sig från mitten av februari, säger Susanna Löfgren.

Forskarnas rapport lämnas till Naturvårdsverket den 2 december och länsstyrelsernas remissvar som senast den 7 december.

Liksom vid lodjursjakten måste de jägare som deltar i vargjakten registrera sig.

Att det nu blir jakt på varg vilar på det faktum att riksdagen den 21 oktober fattade beslut om en ny rovdjursförvaltning. I beslutet ingår ett införande av licensjakt på varg. Enligt beslutet ska det inte finnas mer än 210 vargar i Sverige.

Enligt Svenska Jägareförbundets länsordförande Karl-Evert Hellsén är det inga förberedelseproblem för jägarna om det blir vargjakt efter nyår.

 

 

Mer läsning

Annons