Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag börjar älgjakten

/

I dag börjar älgjakten i halva Sverige. I norra delen av landet började den för en månad sedan. För många av landets cirka 300 000 jägare är det här den viktigaste händelsen under året.

Annons

På måndag börjar älgjakten på "riktigt" även här i Hälsingland. I norra delen av landet och även i en del hälsingekommuner började den egentligen för en månad sedan. Någon större rusning ut i älgskogen brukar det ändå inte innebära här i vårt landskap. Hälsingejägarna föredrar att invänta den senare jaktstarten i oktober.

Även om rovdjuren och då främst varg tullar rätt hårt på vår lokala älgstam så ökar den i stora delar av landet varför betydligt fler älgar väntas fällas i år än under förra året.

- Älgstammen ökar i stora delar av landet, så i år stiger förmodligen antalet fällda älgar från 88 000 till cirka 95 000, säger Göran Bergqvist, klövviltkonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Även i vårt län räknar man med att avskjutningen ökar.

- Förra året sköts 4 718 älgar i länet och vi räknar med en mindre uppgång även i år. Det har ökat för varje år sedan 2007 som var bottenåret med 4 500 älgar, säger Erik Matsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska jägareförbundet Gävleborg.

Har inte rovdjuren decimerat älgstammen i länet?

- Generellt ökar stammen, sedan finns det ju lokala avvikelser. Det beror även en del på hur vi styravskjutningen. Det stora problemet med varg är inte älgarna utan hundarna, säger han.

I statistik som Svenska jägareförbundet tagit fram vad gäller den svenska älgjakten finns en del intressant att läsa:

Bland annat att älgjakten ger 11 000 ton nyttigt kött varje år. Antalet kvinnliga jägare fortsätter också att öka. I dag är det 14 600 kvinnor som jagar vilket är lika med 5,5 procent av den närmare 300 000 starka jägarkåren.

Den svenska älgjägaren jagar i genomsnitt nio dagar per år vilket utslaget på alla älgjägare innebär 2,5 miljoner dagar.

I pengar är älgjakten värderad till 1,5 miljarder kronor. Jaktvärdet på en skjuten älg är 16 000 kronor.

Mer läsning

Annons