Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreshusbygget har blivit en långbänk

/

Hyreshusbygget på Swartz-tomten i Alfta får vänta. Miljö- och byggnämnden i Ovanåkers kommun tog på onsdagen beslutet att återremittera ärendet om bygglov. Skälet är att nämnden efterlyser ett kulturutlåtande om byggnationen.

Annons

– Då känner vi i nämnden att vi har gjort vad vi kan för att tillgodose de olika kraven inför byggnationen, säger ordförande Einar Wängmark (S).

Vd Mikael Reijer för det kommunala fastighetsbolaget AEFAB, som vill bygga två hyreshus på Swartz-tomten, har ännu inte tagit del av beslutet.

– Min kommentar är att det är synd för kommunen att vi inte kan komma i gång och bygga nya lägenheter i Alfta. Men jag känner mig mindre stressad nu, än jag gjorde i början av sommaren. Skulle det komma ett formellt beslut i mitten av september blir det svårt att komma i gång med en byggnation i höst, säger Mikael Reijer.

Vi ville naturligtvis följa debatten i nämnden kring bygglovsärendet.

När ärendena om bland annat bygglov på dagordningen skulle diskuteras fick vi som tidning lämna sammanträdet, eftersom det handlar om myndighetsutövning och beslut som kan överklagas. Nämnden följde där med det som står i kommunallagen. När det gäller myndighetsutövning då ska sammanträdet vara slutet, bland annat för att inte hämma den politiska diskussionen.

Ordförande Einar Wängmark deltog inte heller i diskussionen när det gäller bygglovet i Alfta, eftersom han tog det säkra före det osäkra och anmälde jäv för att undvika en eventuell jävsituation.

Einar Wängmark bor nämligen tillsammans med Alfta-Edsbyns fastighets AB:s (AEFAB)ordförande Ylva Ivarsson (S).

Det var Länsmuséet som hade invändningar mot fastighetsbolagets planer. Man efterlyste anpassningar av husen till det kulturvårdsområde som tomten ligger i anslutning till. Även om man inte hade några invändningar mot att tomten bebyggs.

Det är dessa krav på anpassningar som Alfta-Edsbyns fastighets AB nu ska svara på, innan miljö- och byggnämnden åter tar upp ärendet förhoppningsvis vid sitt nästa sammanträde den 14 september.

Alfta-Edsbyns fastighets AB:s tidigare skrivelse behöver kompletteras, anser nämnden.

AEFAB tänker begära en skriftlig redogörelse på vilka punkter nämnden vill ha kompletteringar. Sedan kommer man att vända sig till en expert för att få hjälp med själva utlåtandet.

Mer läsning

Annons