Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen: Det behövs en mix av åtgärder för att komma till rätta med bostadsbristen

/
  • Vi har på nytt även fått en trångboddhet på grund av bostadsbristen. Jag kan tycka att det är att gå tillbaka i samhällsutvecklingen, säger Marlene Johansson, ordförande för Bollnäs-Ovanåkers hyresgästförening.

Det behövs en mix av åtgärder för att komma till rätta med bostadsbristen och den långa väntetiden på att få en lägenhet i Ovanåker och Bollnäs.

Annons

Läs mer: Bostadsbristen: Tre gånger längre tid i bostadskön på ett halvår i Ovanåker

Det anser Marlene Johansson som är ordförande för Bollnäs-Ovanåkers hyresgästförening.

Läs mer: Så ska bristen på bostäder åtgärdas

– Det är jobbigt för många som vill ha en lägenhet att de ska behöva vara i kö så länge. Jag tänker speciellt på de unga, som inte kan flytta hemifrån. De har kanske fått ett jobb och vill ha en egen lägenhet och stå på egna ben. I stället måste de bo kvar eller flytta tillbaka till sina föräldrar. Vi jobbar för fullt med bostadspolitiska frågor och finns till för våra hyresgäster, säger Marlene Johansson.

Men även andra grupper lider av bostadsbristen som villaägarna som har gått i pension och vill flytta till en lägenhet. Nyanlända familjer som bor trångt och vill ha en större lägenhet.

För att få i gång bostadsbyggandet i hela Sverige vill hon se ett ökat statligt stöd till bostadsbolagen, så de kan sätta i gång och bygga fler lägenheter.

Hon vill även se ett enklare regelverk när det gäller byggande av bostäder. I dag är processen för lång mellan tanke och spade. Lagar och regler måste ses igenom, så det blir en kortare process från idé till det att man kan börja bygga nya hyreshus, anser hon.

Läs mer: Hyresrätten är missgynnad

Samverkan mellan stat och kommun i denna fråga behöver bli bättre. Politikerna har ett stort ansvar, menar hon.

– I dag har ansvaret flyttats över på individen att hitta en bostad. Eftersom bostadsfrågan ligger så långt ner på den politiska dagordningen, säger Marlene Johansson.

Bollnäs-Ovanåkers hyresgästförening tänker följa upp det lyckade bostadspolitiska mötet i Bollnäs i februari, då man bland annat diskuterade hur bostadsbyggandet ska få fart. Man tänker bjuda in vd:ar och politiker till ett möte på temat "En bostad för alla", berättar Marlene Johansson.

Läs mer: Över 8 000 i kö till Bollnäsbostäder: "Vi har aldrig varit med om nåt liknande"

Läs mer: Lyft bostadsfrågan inför valet

Ledare: Rekordlång bostadskö i Bollnäs, men var är bostadsminister Kaplan?

Mer läsning

Annons