Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundens förberedelser är minst lika viktiga

/

– Det är samspelet mellan människa och hund som är den verkliga charmen med jakten, säger Tommy Åberg från Galven, Alfta. I fjol kom han och hans Ecco tvåa i älghunds-SM och nu är de i full gång med förberedelserna inför årets jakt.

Annons

Från början handlar det mest om konditionsträning.

– Man börjar tidigt på sommaren med cykling för att hålla hunden i gång, säger Tommy Åberg. Senare, när det blir höst handlar det om allroundträning med hunden lös i skogen. Då får den träna alla sina sinnen, hörsel, syn och lukt och även träna på att hitta och ställa älg.

Hur många timmar i veckan lägger du ner på ren hundträning?

– Det är hemskt svårt att säga, säger Tommy. Det varierar, men så mycket som möjligt.

Tommy använder inte Ecco bara till älgjakt. Han får visa sig på styva linan både när det gäller grävling och björn också.

Skiljer sig träningen åt beroende på vilket villebråd man ska förbereda sig på?

– Nej, det är samma grunder, säger Tommy. Det är ut och släppa hunden, låta den jaga och uppmuntra den när den gör rätt.

Läs också: Testa dina jaktkunskaper med tolv snabba frågor

I fjol kom Tommy och Ecco som sagt var tvåa i älghunds-SM. Sveriges bästa älghundar samlades och Tommy och Ecco tog hem andraplatsen.

Läs också: En lydig hund - älgjägaren bästa vän

Varje älghundklubb i Sverige ställer upp med en tävlande som har kvalificerat sig genom jaktprov och lokala kvaltävlingar. De tävlande bedöms i 13 olika moment som bland annat inkluderar lydnad, samarbete, skallets hörbarhet, täthet och täckning, samt förmåga att ställa älg.

Läs också: Ecco skapade eko i skogarna

Efter vår intervju med Tommy släpper han Ecco och det tar bara några minuter innan vi hur han börjar skälla ute i skogen.

– Nu har han hittat en älg eller också är det en björn, säger Tommy.

Med pejlutrustningen kan han visa att Ecco har ställt sitt villebråd ungefär en kilometer bort i skogen. Vi följer efter, Tommy verkar säker på att det är en älg, men vi fega reportrar kan ändå inte låta bli att oroa oss för att det kan vara en björn.

Tommy blir allt säkrare på att det är en älg utifrån hur Ecco rör sig enligt pejlutrustningen. Till slut är vi bara 200 meter ifrån, men älgen får korn på att det är människor i närheten och börjar åter dra sig bort ifrån oss.

– Jag är ändå jättenöjd, säger Tommy Åberg. Ecco har varit skadad i tassen och kan ändå spåra upp en älg redan första gången efter vilan, det är inte alla hundar som gör det.

– Hade det varit jaktperiod och inte ni varit med så tror jag säkert att jag hade kunnat komma tillräckligt nära för att fälla den här älgen, fortsätter han.

Sedan ger sig Tommy av för att hämta hem Ecco medan vi åker hem till redaktionen. Och även om vi inte fick se en älg kan jag lova att det var spännande när vi stod bara ett par hundra meter ifrån där Ecco gav skall.

Mer om jakt:

Lyssna på två spännande jakthistorier:

TV: "När det sket sig för den kräsmagade jägaren"

TV: "Och då rusar hunden mot honom - med älgen efter"

Läs även:

De jobbar för att bli fler kvinnliga jägare

Följ älgjakten hos oss

Mer läsning