Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovslagaren Martin jobbar i ett bristyrke

/
  • - Titta vilka fina skor du ska få, säger hovslagaren Martin Ståhlklo till hästen Frost som ser riktigt nöjd ut.
  • Hovslagaren Martin Ståhlklo provar den ännu glödheta hästskon på hästen Frosts hov.
  • Den upphettade hästskon justeras på städet. I sin buss har Martin Ståhlklo även en gasoldriven ässja samt en slipmaskin som han använder för att få rätt form på skorna.
  • Hästen Frost nafsar Martin Ståhlklo lätt i tröjan när han jobbar med hans framhov. Annars står han där som lugnet själv under det han skos om.
  • - Det enda jag är rädd för är ouppfostrade hästar. De flesta är ändå väldigt snälla och fogliga när man skor om dem.
  • Hästskor som gjort sitt.
  • Det går undan när Martin Ståhlklo skor om hästen Frost.

Många hästar lider på grund av att de inte får rätt hovvård. Problemet beror på att det finns ont om välutbildade hovslagare i vårt land. Martin Ståhlklo från Edsbyn är i alla fall en av landets cirka 500 utbildade och kompetenta hovslagare som har fullt upp med att få hästar skodda.

Annons

Välutbildade hovslagare är det brist på i vårt land. I Sverige finns i dag ungefär 300 000 hästar och cirka 500 hovslagare som är godkända av Svenska hovslagarföreningen. Det innebär att det genomgått en godkänd yrkesutbildning eller efter en lärlingstid klarat gesällprovet.

Bristen på rätt utbildade hovslagare har fått till följd att många hästar lider på grund av att de inte fått rätt hovvård. Lösningar som kortkurser i hovslagning för djurägarna själva varnar veterinärer för.

Enligt Svenska hovslagarföreningen finns det tio godkända hovslagare i vårt län. En av dem är Martin Ståhlklo, 36 år, från Åsen i Edsbyn som har både yrkesutbildning och gesällbrev. Han jobbat heltid som hovslagare sedan 2004 efter en 36-månaders utbildning i Uppsala och sedan som lärling hos mästaren Micke Pettersson i Bollnäs.

Vad var det då som fick honom att söka sig till detta lite ovanliga yrke?

- Det var nog ett reportage om Micke Pettersson i Ljusnan som blev den verkliga kicken.

Martin Ståhlklo och sambon Ida Eriksson som bor på gården Sjols i den lilla byn Åsen nordöst om Edsbyn delar hästintresset och tävlar båda i brukskörning med häst. Martin så bra att han vunnit DM tre gånger.

Det är brist på utbildade hovslagare tror du?

- Det är ett fysiskt krävande jobb och i bland kan det vara farligt om hästarna är ouppfostrade. Nu är det allra hästar väldigt snälla och fogliga när man skor dem.

Den svenska hovslagarutbildningen håller inte europeisk standard och Jordbruksverket höjer därför kraven hovslagare när det gäller arbete med hästar som är sjuka eller har andra problem. Endast hovslagare som är godkända av Jordbruksverket som får sko sådana hästar?

- Alla håller väl inte tillräckligt hög standard. Själv ska jag söka tillståndet hos Jordbruksverket. Jag har kriterierna men det har bara inte blivit av än.

Mer läsning

Annons