Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstbäret som ger Ann-Christin jobb

/
  • Ann-Christin Tjernberg är glad och tacksam över att några lokala företag har tagit till sig hennes produkter.
  • Sen hon satte de första plantorna för fem år sen har hon haft sitt företag i sikte. Bären har en vacker färg och smakar också syrligt gott.
  • För att havtornsbuskarna ska kunna producera bär måste hon- och hanbuskar blandas i odlingen. Pollinering sker inte med hjälp av bin, utan med vinden, vilket gör att pollen från hanbusken sprids i luften till honbusken som bär bären.
  • Produkterna tillagas i köket på Hilmas i Freluga. - Freluga är en sån fantastisk by. De tog emot mig med öppna armar, säger Ann-Christin Tjernberg.

En bit nedanför det röda trähuset, mot åkrarna och skogen, står stora buskar med orangea bär i rader. Havtorn. Här har Ann-Christin Tjernberg grunden till sitt jobb.

Annons

För fem år sen satte hon de första plantorna hemma på gården i Alfta. Då var de pyttesmå och hon var osäker på om de skulle överleva vintern. Hade hon tur skulle nån finnas kvar när snön smälte bort, tänkte hon.

Precis alla buskar klarade sig.

Då, det första året, fick hon fem bär sammanlagt på alla buskar. Året efter plockade hon 66 kilo bär. Förra året jobbade hon med plockningen i 500 timmar och fick ihop 300 kilo.

Från början var planteringen bara ett experiment för att se om havtorn kunde växa här med, eftersom att bären är vanligast i Uppland och Gästrikland. Och bevisligen växer de bra här också.

Från och med i år har Ann-Christin startat ett företag och börjat sälja produkter som hon skapar av odlingen. Bland annat marmelad, nektarjuice, torkade och sockrade havtorn och marmeladkonfekt.

Produkterna har hon utarbetat en längre tid. Marmeladen tog till exempel ett och ett halvt år att få till som hon ville.

- Jag har varit arg på bären ibland också. Min man har hittat en hel del bärrester på komposten...

Men nu är hon en god bit på väg. De första produkterna finns redan till salu i en färg/diversehandel i Alfta, en lanthandel i Järvsö och en restaurang i Växbo köper in bären och använder till en av sina efterrätter.

Varför blev det just havtorn då, förutom att hon ville experimentera lite?

- Det är ett spännande bär. Smaken är lite exotisk.

Och företaget?

- För att det är så roligt att skapa. Och jag tycker om när det är lokalproducerat.

Mer läsning

Annons