Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtat klappar för porslin

/
  • Håkan letar nya tallrikar till sin samling åren runt. - Det är så fint med dessa olika tallrikar och det är kul att samla på något.
  • Det råd Håkan har att ge, för att porslin ska hålla länge, är att inte diska det i diskmaskinen.
  • Håkan Stockhaus favoritporslin Empir står i en av montrarna. Inte till salu, så klart.
  • Många känner nog igen denna klassiska kopp Berså, designad av Stig Lindberg för Gustavsberg mellan 1960 och 1974.

Det började med äggkoppar och fortsatte med rum efter rum med porslin. I Håkan Stockhaus butik- och utställning i Alfta finns en gedigen samling av porslin.

Annons

På gården Boställs i Alfta hänger tallrikar fulla väggarna, vackra tekoppar i alla färger står på rad och vita, skira kaffekoppar med guldkant är försiktigt staplade i varandra.

År 2000 köpte Håkan, hans fru och hans svärfar gården, omgiven av åkrar där vete just nu vajar i vinden.

Håkan, som samlat på porslin sen slutet av 1990-talet, började ställa in sin samling i ladan på gården. 2002 öppnade han upp dörrarna för besök och kunder, och nu har han en gedigen samling med många porslinsklassiker. Bland annat Gröna Anna och Ostindia från Rörstrand och Berså från Gustavsberg.

En favorit är servisen Empir från Rörstrand, som gjordes i benporslin mellan 1902 och 1907. Även tallrikarna från 60- och 70-talet, som hänger på väggen till höger när man kommer in är favoriter.

Och han tycker sig märka att intresset för porslin är stort överlag. Människor i alla åldrar letar sig fram till gården. Vad det beror på?

- Det vet jag inte riktigt, men kanske för att det tilltalar de flesta att äta på vackert porslin.

Mer läsning

Annons