Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjältar som tar avstånd från våld

/
  • Tre av deltagarna vid seminariet om hederskulturen var Siv Lövgren från nätverket LISA, Iman Hussien som jobbar på ett projekt om hedersrelaterat våld i Bollnäs och Ovanåker samt kvällens föredragshållare Aher Hamednaca.

De kallas Sharaf hjältar, unga killar, oftast med invandrarbakgrund som tagit ställning mot den så kallade hederskulturen och för ett demokratiskt samhälle. På onsdagen var några av dessa i Edsbyn för att ge elever, lärare och kommunfolk information och råd.

Annons

Elektra heter ett projekt som drivs av Fryshuset i Stockholm mot hedersrelaterat våld. Elektraprojektet i sig är uppdelat i flera andra projekt och där återfinns Sharaf hjältar. Arbetet med Sharaf hjältar startade 2002 och vände sig vid starten till yngre män med invandrarbakgrund som ville bryta med den så kallade hederskulturen. Senare har också Sharaf hjältinnor också kommit.

Under onsdagen var ett par av dessa Sharaf hjältar på Voxnadalens gymnasium och informerade. Och på kvällen hölls ett seminarium på Edsbyns bibliotek om hederskulturen där initiativtagare till Sharaf hjältarna Ahre Hamednaca föreläste.

Kvällen på biblioteket och Aher Hamednacas föreläsning kom att handla om det som kallas hedersrelaterat våld.

Hederskulturen kan inte knytas till Islam eller andra religioner utan finns där gjuten i gamla sedvänjor. I den här kulturen är kvinnans heder en angelägenhet för hela byn eller familjen.

Aher Hamednaca tyckte inte att det var en framkomlig väg att prata om kultur och religion för att komma åt det hederrelaterade våldet.

- Vi måste framhålla mänskliga rättigheter och demokrati.

 

 

Mer läsning

Annons