Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiekällar´n invigs

/
  • Vi har nu landat på vår nya arbetsplats. Vår litteratur har katalogiserats med signum, gardinerna är uppe och tavlor på väggarna gör att vi känner oss riktigt hemma här, säger Maude Nyberg Jonsson
  • Maude Nyberg Jonsson, Tomas Larsson, Elisabeth Åström och Hans-Erik Westberg (Tomas assistent) samsas i Historiekällarn´s lokaler i Edsbyns bibliotek. På bilden saknas Ulla Nordén och Elfi Hansson.
  • Tomas Larsson har jobbat med att föra in Alfta-fotografen Agnes Anderssons foton på data. Han kommer att fortsätta med Edsby-fotografen Greta Halls bilder. Han tycker jobbet är väldigt intressant.
  • Emigrantfamiljen har flyttat med Migranternas hus från 21:an, där man var mellan 2000-2003, till Ol-Anders där man var från hösten 2003 till våren 2009.

Migranternas hus´ forskningsverksamhet har flyttat från Alfta och Ol-Andersgården. Flyttlasset gick västerut till Edsbyn, visade det sig.

Annons

– Under lågkonjunkturen har det blivit allt tydligare att kommunen inte vill ta ett fortsatt ansvar för driften av Hälsingegård Ol-Anders och Visitors center för Världsarv Hälsingegårdar som skulle placeras där. Man sökte en entreprenör som var intresserad att ta över driften av besöksmålet Hälsingegård Ol-Anders, säger Maude Nyberg Jonsson som är ansvarig för forskningsverksamheten som har fått det nya namnet Historiekällar´n.

Man tillhör numera kultur- och fritidsnämndens organisation. Maude Nyberg Jonsson visar runt i lokalerna. Här får besökarna tillgång till kyrkböcker, släktregister, databaser, uppkopplingar, referenslitteratur och artiklar med inriktning på emigration och lokal historia.

Man ska även stötta kulturkansliet och biblioteket på olika sätt.

På torsdag den 1 oktober kommer Historiekällarn´ att invigas och det görs med ett öppet hus. Kultur- och fritidskonsulent Carina Isaksson håller invigningstalet.

Mer läsning

Annons