Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hinner med semester - nu

/
  • Ville Berglund har sedan starten 1989 aldrig haft någon anställd. Däremot har han tagit emot flera lärlingar.

Ville Berglund har jobbat som tapetserare med eget företag sedan 1989. De första åren var semesterdagarna få och arbetsdagarna långa.

- Jag brukar säga att nu när jag börjar nå pensionsåldern har jag gått ned på heltid, säger han.

Annons

Nu för tiden försöker Ville Berglund ta ut runt fyra till fem veckor semester varje år från jobbet med det egna företaget. Två av de veckorna är under älgjakten, sedan är det tiden mellan jul och trettonhelgen plus en vecka under sommaren. Så har det inte alltid sett ut.

- Tio, femton, år efter jag startat företaget var det enormt mycket jobb. Då skulle lån och räntor betalas och det var väldigt lite semester. Det blev långhelger i stället, säger Ville Berglund.

På den tiden var dagarna också väldigt långa. Att börja klockan åtta på morgonen och arbeta fram till halv nio på kvällarna var under perioder det normala.

- Nu för tiden jobbar jag sällan mer än åtta timmar per dag. Det beror mycket på kunderna, säger han.

Arbetsuppgifterna som tapetserare skiftar men det blir många timmar framför symaskinen. En stor del av jobbet går ut på att klä om möbler. Ville Berglund säger att han inte "tjänar som en statsminister" men att ekonomin aldrig varit en faktor för hur mycket han jobbat, det har snarare varit kundernas önskemål om farten på att få sina saker färdiga.

- Det är klart man har svårt att säga nej ibland och lova lite för mycket. Då får man jobba fem kvartar i timmen. Men då får man skylla sig själv. Det hade värre om man fått en sådan order från en boss, säger han.

Mer läsning

Annons