Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrgårdsbröllop för Pierre och Margareta

/
  • Katarina Jansson som driver Svabensverks herrgård med brudparet Pierre och Margareta Deshayes som hon vigde i lördags. Det är det sjunde paret hon viger vid herrgården sedan i september.
  • Konstnären Marianne Ling från Svabensverk har gjort de vackra vigselbevisen som de som gifter sig på herrgården får.
  • Marianne Ling och Marianne Jonsson från Svabensverk sjöng flera visor för brudparet efter vigseln.
  • Det lyckliga brudparet Deshayes från Norrtälje efter vigseln i Svabensverks herrgård. De har varit ett par i 17 år och många gånger har varit på gång med giftermål utan att de lyckats komma till skott.
  • Katarina Jansson vigde i lördags de sjunde paret sedan i september i Svabensverks herrgård. Pierre Deshayes och Margareta Vilén från Norrtälje ville ha ett rofyllt bröllop och tyckte Svabensverk var den perfekta platsen.

Ute piskar vinden och snön yr. Inne i Svabensverks herrgård är det dock varmt och festligt. Där inne är det nämligen bröllop mellan Pierre Deshayes och Margareta Vilén från Norrtälje, ett par som efter en 17 år lång nyförälskelse äntligen kommit till skott. Katarina Jansson som driver herrgården förrättade vigseln och genomförde nu sjunde vigsel på herrgården sedan i höstas.

Annons

Att gifta sig är inne just nu. Kan hända inspirationen till det kommer från de stundande bröllop som berör vårt svenska kungahus. Katarina Jansson som sedan i somras driver Svabensverks herrgård har bröllopssuget blivit en nisch till att locka gäster till herrgården. Hon är nämligen sedan tidigare borglig vigselförrättare med rätt att viga giftaslystna.

- Det här är min sjunde vigsel sedan i september. Det har mest varit bara paren själva eller tillsammans med mindre sällskap som förlagt sina bröllop hit. Ofta har de som åker hit kommit från Stockholms län, säger hon.

På herrgården kan hon erbjuda gästerna både rum och mat samt även lite underhållning till bröllopsgästerna.

Lördagens vigsel mellan Pierre Deshayes och Margareta Vilén från Norrtälje var egentligen tänkt att ske utomhus vid en vacker plats i Svabensverk men snön, blåsten och kylan gjorde att man nu fick lov att hålla till inomhus.

I stora salen i herrgården brann elden i öppna spisen och många ljus var tända. Förutom Katarina Jansson och brudparet var Svabensverkborna Marianne Ling och Marianne Jonsson närvarande. Båda iklädda medeltidsdräkter och på plats för att utföra två uppgifter, att sjunga visor och att vara bröllopsvittnen. De två damerna är nämligen med i kören Slödder och skarn i Falun och duktiga sångerskor. Marianne Ling är också konstnär och är den som gjort de fina vigselbevis som brudparet erhåller efter herrgårdsvigslarna i Svabensverk.

Brudparet Pierre och Margareta som såg riktigt nyförälskade ut under och efter vigseln berättade att det faktiskt var så de fortfarande kände det trots att de varit ett par i 17 år. En stor del av den tiden hade de också jobbat på samma arbetsplats inom hemsjukvården i Norrtälje där Pierre varit chef. Det var också där på expeditionen den första kyssen kom.

- Det blev en hel del prassel i linneskåpet efter det, avslöjar Margareta.

Det skulle ändå dröja 17 år innan det blev bröllop.

- Vi har pratat om giftermål i många år men det har alltid kommit någonting emellan. Att det nu äntligen blev av får vi tacka Katarina för som vi känner sedan tidigare. Svabensverk är en fantastisk plats där vi kan gifta oss i lugn och ro, så vill vi båda ha det. Ett större bröllop med många gäster vill vi inte ha, säger Nygifta Pierre.

Mer läsning

Annons