Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma hos "Moder Jord"

/
  • Gaia har sina lokaler i detta hyreshus i centrala Edsbyn. Huset består av lägenheter med ett rum och kök. Två ungdomar delar på en lägenhet.
  • Silja-Satu Kirchgaesser och Lina Hedström jobbar i ungdomsboendet. Dagen börjar med frukost innan ungdomarna går till skolan. När de kommer hem är det först mellanmål innan middag serveras.

Gaia heter hemmet för ensamkommande flyktingungdomar i Edsbyn. Gaia är grekiska och betyder Moder Jord. Där bor i dag 10 ungdomar. Ungdomarna är mellan 15 och 17 år. De kommer från Afghanistan, Irak, Eritrea och Somalia, alla krigförande länder.

Annons

Trycket är i dag stort på landets kommuner att bereda plats för fler. Migrationsverket har vädjat till både kommuner som tar emot ungdomar och de som hittills har avstått.

Under januari och februari kom det drygt 300 ensamkommande ungdomar till Sverige och som sökte om asyl. Ungdomarna hamnar i slussar och det kan bli en lång väntan innan de får en plats i en kommun.

Många kommer från krigshärjade länder och bär med sig ohyggliga minnen. De behöver vård och stöd. De har i många fall förlorat sina familjer.

– De bär på sina ryggsäckar och alla ryggsäckar är olika packade. Därför är det viktigt att vi tar hand om våra asylsökande och gör något som är bra för hela samhället, säger Bosse Magnusson som är ny föreståndare och ansvarig för Gaia i Edsbyn.

Märker ni av trycket att fler asylsökande ungdomar behöver komma ut till kommunerna?

– Det är inget som vi bestämmer. Det är kommunens politiker som måste ta ett sådant beslut. Vi har anmält att vi har 10 ungdomar, säger Bosse Magnusson.

I dag kan Gaia inte ta emot fler ungdomar, utan lösningen skulle i så fall bli att kommunen skapade ytterligare ett boende för asylsökande ungdomar.

Men enligt Bosse Magnusson måste även skolan säga sitt om den kan ta emot fler ungdomar och man måste stämma av om kommunens innevånare är beredda att ta emot fler.

 

Mer läsning

Annons