Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helsingefåren i fokus

/
  • Ett 40-tal fårentusiaster tog sig till idylliska Mållångstuga för att byta, köpa eller sälja utrotningshotade rasen Helsingefår.
  • Bodil Åslund Röst trivs bland sina Helsingefår i hagen. Det var hon och maken Jonny som stod som värdar för träffen.
  • Mållångstuga ligger sagolikt vackert invid vattnet.
  • På gården bor även Bjurholmshöns och Blekingeanka.

Helsingefår är sällskapliga och vänliga, men de är också utrotningshotade.
För att säkerställa allmogerasens fortlevnad hölls byteshandel och försäljning av djuren i Mållångstuga, platsen där Helsingefåren har sitt ursprung.

Annons

Precis där skogsvägen tar slut i Mållångstuga i Ovanåkers kommun, en mil väster om Skålsjön, öppnar sig ett paradis. I denna idyll – med vatten på båda sidor om gården – bor Jonny Röst och Bodil Åslund Röst med Helsingefår, Bjurholmshöns, Blekingeanka, hästar och hundar.

Gården – där Jonnys far Göte Röst är uppväxt – har en fascinerande historia och på platsen uppfördes ett gästgiveri redan på 1500-talet. Det användes som viloplats för de många människor som nyttjade sjövägen för att frakta varor och djur till Norge, Falun eller övriga delar av Hälsingland. På sjön transporterades även järnmalm från bruken i Dalfors, Furudal och Svabensverk.

Det är också från Mållångstuga som de annorlunda Helsingefåren härstammar. Därför kändes det naturligt för Bodil och Jonny att ansvara för träffen.

– Vi köpte våra första Helsingefår 2011 och sen dess har vi varit med om fyra lamningar. Den första var ganska chockartad med hela fem lamm från en tacka, säger Bodil.

Det finns bara runt 1 000 Helsingefår i hela landet, men intresset för rasen är stort bland entusiasterna. Det märktes i Mållångstuga, dit cirka 40 personer hade kommit för att sälja, köpa och byta får. Några kom så långt ifrån som Småland och Västerbotten.

– Helsingefåren är förbaskat bra på att rensa sly, sa någon av deltagarna och de andra skrattade igenkännande.

För Helsingefårens fortlevnad är träffarna mycket bra. Då rasen är ganska liten i omfattning behövs byteshandel för att sprida generna och därmed undvika inavel.

Maria Sundqvist hade tagit med sig bil och djurtransport från Burträsk utanför Skellefteå. 63 mil blev det enkel resa.

– Det är kul att träffa andra som har Helsingefår och utbyta kunskaper. Jag hade med lite djur att sälja och behövde också köpa en ny bagge. Jag har köpt två baggar och sålt två baggar, tre tackor och ett tacklamm, säger Maria Sundqvist.

Mer läsning

Annons